В Световния ден за борба с туберкулозата отчитат намаляване на случаите на жълтата гостенка

ПЕТИМА ДУШИ СА БИЛИ ДИАГНОСТИЦИРАНИ С ТУБЕРКУЛОЗА В ОБЛАСТТА ОТ НАЧАЛОТО НА 2021 Г. ДО МОМЕНТА. Това става ясно от справка в официалните данни, публикувани на страницата на Регионалната здравна инспекция във Велико Търново в Световния ден за борба с хроничното инфекциозно заболяване – 24 март. Тази година мотото на кампанията е „Часовникът тиктака“, а експертите припомнят симптомите на болестта – кашлица, храчки, повишена температура, нощно изпотяване, болки в гърдите, отпадналост и безсилие, липса на апетит, отслабване на тегло. Всички тези характерности не бива да бъдат пренебрегвани, особено ако лицето има непосредствен контакт с болен от туберкулоза.

Макар като цяло да има намаляване на случаите, се запазва тенденцията броят на мъжете да е над два пъти по-голям от този на жените, диагностицирани с инфекцията. Най-засегнати са възрастовите групи над 65 години, следват тези в интервала от 55 до 64 години и от 45 – 54 години.

СНИЖАВАНЕТО НА ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА ОТ ХРОНИЧНОТО ИНФЕКЦИОЗНО ЗАБОЛЯВАНЕ Е РЕЗУЛТАТ от изпълнението на Националната програма за превенция и контрол на туберкулоза 2017-2020 г. Дейности по нея се провеждат и във Велико Търново, като например безплатни диагностични прегледи в Специализираната белодробна болница „Д-р Трейман“. Реализират се и прояви по превенция на туберкулозата сред ромските общности в района на старата столица.

По данни на Световната здравна организация през 2019 г. в целия свят около 10 млн. души са заболели от туберкулоза, а 1,4 млн. са починалите от заболяването. Експертите са категорични, че туберкулозата е лечима, стига да бъде открита навреме и да бъде проведено адекватно лечение.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.