Язовир „Йовковци“ е най-пълноводният в страната, запълването му надхвърля 100 процента

ЯЗОВИР „ЙОВКОВЦИ“ Е НАЙ-ПЪЛНОВОДНИЯТ КЪМ МОМЕНТА В СТРАНАТА. Това показват данните от ежедневния бюлетин на министерството на околната среда и водите. Животворната течност в местния водоем е изпълнила 100,28 процента от наличния полезен обем. Повишеното количество вода в хидросъоръжението се дължи на редуващите се през последните дни валежи от дъжд и сняг.

Според еколозите основната задача на работещите във ведомството през следващите седмици е поддържането под контрол на нивото на водата в язовира, за да не прелее. Когато е необходимо, следва да се освобождават количества, но заключението на експертите е, че хидросъоръжението е в отлично състояние и няма такава опасност. За тази цел е конструиран преливник, който поема отговорната функция. Благодарение на него, няма опасност от наводняване на намиращите се в близост населени места.

Очаква се нивото на „Йовковци“ да се запази, тъй като метеоролозите прогнозират затопляне и последващо стопяване на снегове.

Преди малко повече от година водоемът бе запълнен на 83 процента.

Той има над 40-годишна история, изграден е на река Веселина, близо до град Елена, и обслужва нуждите от питейна вода на около 250 000 души в областта. Общият му обем е 92 179 000 куб. м.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “Язовир „Йовковци“ е най-пълноводният в страната, запълването му надхвърля 100 процента

  • 26.03.2021 в 17:09
    Permalink

    И понеже ако е лошо все се плюе,то бих искал да поздравя и Благодаря на ръководството на ВиК за това,че е успяло да ни осигури спокойно плацикане в банята за разлика от повечето населени места в страната.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *