Благороден жест към онкоболни жени прави младата козметичка Сибел Мустафова

Младата жена подарява безплатен микроблейдинг на вежди на онкоболни жени в региона. Сибел Мустафова е един от младите експерти в сферата на микроблейдинга. Родена в Елена, 22-годишната жена има вече двугодишен опит в областта на красотата. Завършва Еленската гимназия със специалност „Ресторантьорство”, но веднага след като се дипломира, разбира, че не е това пътят, по който иска да върви. Първата й работа в сферата на красотата я отвежда в голям цветарски магазин, където се занимава основно с аранжировка и правене на букети. Запленена от преливащите се цветове, от малка влюбена в изкуството, в ума на младата жена се заражда идеята за рисуване върху лицата на хората. Записва се на курс за гримьор в обучителен център в София и го завършва успешно.

„На по-късен етап завърших и курс по микроблейдинг на вежди. Винаги съм искала да работя нещо, което да ме прави щастлива и полезна за обществото. Любимият ми предмет по време на обучението беше колориметрия – изкуството за правене на цветове чрез тяхното смесване. Обожавам цветовете и да творя с тях.” Практиката, необходима за получаване на квалификация, Сибел трупа във Велико Търново и Горна Оряховица, където по-късно започва работа със собствена фирма в голям козметичен салон.

Идеята за микроблейдинга я запленява заради своята първоначална социална насоченост. Процедурата за рисуване на вежди косъм по косъм, която цели максимално естествен вид, често е единственият възможен вариант за жени, прекарали химиотерапия и лъчелечение. След агресивните процедури, които в голяма част засягат не само болното тяло, а и душевното състояние на пациентите, красотата е единственият светъл лъч в ежедневието на болните жени.

„Всеки онкоболен в региона може да дойде за безплатна процедура на вежди. Само трябва да уточним предварително деня и населеното място. Жени, деца, мъже – няма значение”, казва с усмивка младата жена. Въпреки натовареното ежедневие и без почивен ден Сибел не спира да прави планове и за бъдещето си развитие.

Следващата професионална крачка, която обаче оставя за малко по-напред във времето, е обучението по микропигментация. То обхваща устни, очна линия и отново вежди, с разликата, че тук крайният резултат е свързан с оптическата представа за поставен грим чрез т.нар. полуперманентни техники. Пандемията, както и това, че Сибел закупува сама техниката, с която работи, забавят плановите й, но това само я мотивира още повече.

Впечатлена от идеята на кампанията „Надеждата е красива” на фризьор Стенли Нанчев, Сибел решава, че иска да даде своя принос в една общественополезна кауза. Към момента няма възможност да осъществи връзка със своя колега от Казанлък за инициативата по събиране на коса за перуки, но може да даде нещо от себе си… отново в името на красотата.

„За всяка жена е важно да изглежда добре. В живота обаче често има обстоятелства, които те поставят на изпитания, и външният вид е последното, за което мислиш. Онкологичните заболявания са ужасяващо голям брой, а хората, борещи се с тях, често страдат години наред. Решила съм да подаря безплатен микроблейдинг на вежди на жените, които имат нужда от това, но не могат да си го позволят. Надявам се с времето да развия каузата достатъчно, за да успявам да предлагам и други процедури. Това е първата ми крачка в помощ на обществото и съм готова да посреща в салона всеки желаещ”, споделя Сибел.

Теодора МАРИНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *