Водещи новиниСъдби

Млад учен от Велико Търново разработва ваксина, която може да предотврати нова епидемия

Йордан Стефанов е в класацията на сп. Forbes за 30-те най-успешни личности под 30-годишна възраст в България

 

БОЛЯРИНЪТ ЙОРДАН СТЕФАНОВ Е НА 31 ГОДИНИ, НО ВЕЧЕ Е ДОКТОР ПО МИКРОБИОЛОГИЯ И ИМА ЗАД ГЪРБА СИ ВПЕЧАТЛЯВАЩ ОПИТ В НАУЧНАТА И АКАДЕМИЧНАТА СФЕРА. Работи в популярна фармацевтична компания у нас, където има шанса да развие потенциала си и да участва в предотвратяването на нова епидемия не само у нас, но и в световен мащаб. Младият учен е създател на страницата „Наука и критично мислене“, която има близо 80 хил. последователи. В нея той споделя любопитни медицински публикации и насочва вниманието на хората към актуални теми, давайки им повод за размисъл и дебат. Стефанов е отличен с награда от списание Forbes, което го нареди сред 30-те най-успешни личности под 30-годишна възраст в България.

Йордан е завършил СОУ „Вела Благоева“ във Велико Търново през 2009 година, а след това продължил образованието си в Биологическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Професионалният му път започнал в старата столица като химик, но през 2016 г. отново се върнал в Града под тепетата и се захванал с академична работа. 4 години работил по дисертацията си и преподавал на студенти.

От няколко години работи в модерна фармацевтична компания, която разработва нови продукти за ветеринарната медицина. Става дума за ваксинопроизводство, като детайли около труда на учените са конфиденциални. Търновецът обаче повдигна леко завесата на работата си върху препарата, който е превзел цялото му внимание.

„Разработвам компонентна ваксина – протеинова. Имам привилегията да боравя с модерни и иновативни технологии, които се използват и при производството на ваксини за хуманната медицина. Продуктът, над който се трудя, вероятно ще бъде готов в близките години. Ваксината не е жива, а съдържа един-единствен пречистен протеин (без други компоненти) и той създава антигена за имунен отговор за заболяването. Това носи предимства, защото отстранява всички възможни странични реакции в организма“, обяснява докторът по микробиология.

ТОЙ ЗАПАЗИ В ТАЙНА ЗАБОЛЯВАНЕТО, СРЕЩУ КОЕТО Е НАСОЧЕНА РАЗРАБОТКАТА МУ ЗА ВАКСИНА, но уточни, че то носи сериозни икономически щети за фермите. По думите му въпросният вирус протича много бързо и агресивно при млади и новородени животни, като самото лечение невинаги е ефективно и изисква антибиотиотична терапия.

„Това може да доведе до създаване на резистентни бактерии. Трябва да има превенция, а не лечение и така да се избегне появата на нов патоген, защото после всичко е възможно“, коментира многозначително Стефанов.

На въпроса ни дали създаването на нов патоген може да прескочи върху човека, както коронавирусът от прилеп се прехвърли върху хората, отговори, че реално това също е възможен сценарий, ако няма ваксина.

Търновецът уточни, че само на две места в България се провежда идентичен научен труд – в Националния център по заразни и паразитни заболявания и фармацевтичната компания, в която той работи. Подчерта, че големите производства на такива продукти се правят основно в Западна Европа.

Йордан смята, че човечеството трябва да се доверява на науката, и по-точно на ваксините, защото това е единственият начин за ограничаване на редица смъртоносни болести.

„АКО СЕ ВЪРНЕМ В ЗОРАТА НА ВАКСИНОПРОИЗВОДСТВОТО, ЩЕ ВИДИМ, ЧЕ СМЕ ИЗВЪРВЕЛИ НАИСТИНА ОГРОМЕН ПЪТ. В миналото технологиите са били толкова архаични, че е имало случаи по време на производството крайният продукт да бъде опасно замърсен, което коства животи. Днес обаче на нас ни е предоставен един изключително пречистен продукт, което се гарантира с изключително стриктен контрол на качеството. Ние знаем какво има в него до най-малкия детайл. Заем, че не е инфекциозен и знаем от клиничните изследвания, че две дози водят до 95% ефективна защита и почти никакви сериозни странични ефекти“, категоричен е боляринът.

По отношение на ваксините срещу коронавирус съветва хората да не се тревожат за безопасността на продуктите поради краткия срок, за който бяха създадени. По думите му фармацевтичните компании са успели да направят субстанциите толкова бързо, защото са впрегнали всички сили за оптимизация на работата си.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *