Юлиан Войнов, водач на „Изправи се! Мутри вън!“: „В България ежегодно се крадат над 10 млрд. лв., с тези пари могат да се решат всички проблеми в страната”

Опитният финансист Юлиан Войнов е първи в листата на коалиция „Изправи се! Мутри вън!“. Той е родом от София, но познава старата столица и региона като дланта си, тъй като е щастливо женен за болярка. Двамата са родители на две деца и семейството поделя времето си между столицата и Велико Търново. Водачът на формацията на Мая Манолова в IV МИР е възпитаник на испанската гимназия в София, а след това завършил магистратура по финансов мениджмънт в Стопанската академия „Д. А. Ценов“ в Свищов и магистратура по икономика в университета в Манчестър. Сега отново кара поредна такава във вуза в крайдунавския град в региона.

Работил е в Агенцията по икономически анализ и прогнози от 2000 г., но въпреки сериозния капацитет от експертиза в нея била закрита през 2012 г. от Симеон Дянков. После станал част от екипа на няколко частни институции, където се занимавал с макроикономически анализи, включително и политически. Покривал е не само родния пазар, но и Русия и бившите съветски републики, като анализи на техните икономики му били възлагани от банки, институции и други престижни организации. Работил е в министерство на финансите като началник на отдел „Екофин“ – за съвета, в който се събират финансовите министри от страните от ЕС, и подготвял основните позиции на България по всички икономически въпроси.

Впуска се в предизборната надпревара с амбицията да се сложи край на статуквото.

– Кое ви прави лошо впечатление в областта, за чието подобрение ще се борите в бъдещия парламент, ако спечелите одобрението на избирателите от Великотърновско?

– Виждам, че ремонтите не се извършват в определените срокове. Има забавяне, недобро качество на някои места. Хората се оплакват, че дупки по улиците стоят повече от година. Това вероятно е свързано с организацията на обществените поръчки и тяхното възлагане. На второ място – както навсякъде, така и тук има корупционни практики, които се забелязват много лесно. Те отново са свързани с обществените поръчки. Имаме познати, които се занимават с инфраструктура и строителство на пътища, включително и във Велико Търново. Споделят ми, че не се допускат до търгове за такива проекти и си търсят работа по другите общини.

Друг казус, който не мога да пропусна да спомена, е замърсяването, което прави „Кроношпан“. Това е екологичен проблем, който тиктака в момента. Очевидно става дума за корупционна практика, защото от самото начало се е знаело, че от завода ще има такова замърсяване. Защо е допуснато тогава да се стигне дотук?

Получавам и сигнали, че за тези избори има много силен натиск от ръководството на общинската администрация да се гласува за ГЕРБ.

– Как бихте оценили финансовата политика на управлението на премиера Бойко Борисов?

– Борисовото управление стъпи на стабилна финансова котва, която реално беше постигната от правителството на Иван Костов през 1997 г., когато беше въведен Валутният съвет в страната и се постигна тази макроикономическа стабилност. След голямата рецесия – финансовата криза през 2008 – 2010 г., се предприеха много реформи във финансовата система. Бяха създадени няколко европейски регламента за макроикономическа стабилност и други, в които аз съм взел дейно участие. Но управляващите създадоха фискални правила, които бяха записани в Закона за финансова стабилност, и това е най-голямата ми критика към тях. Те се отказаха от европейските параметри и това беше отказ от провежданата до момента твърда фискална и икономическа стабилност на базата на Валутния съвет.

Нито един от бюджетите, които ГЕРБ вкарва в Народното събрание, не е изпълнен по начина, по който е направена прогнозата. Освен това има проблем и със самата прогноза. Имаше момент, в който прогнозите бяха надценявани, за да може да се правят по-големи разходи, и държавата непрекъснато завършваше на дефицит. Този процес свърши допреди 3 – 4 години и започна обратният период – подценяване на икономическото развитие и залагане на по-ниски приходи в бюджета, за да могат не толкова да бъдат ограничавани разходите, а по-скоро приходите при изпълнението на бюджета. Това дава възможност при преизпълнението на тази приходна част в края на годината бюджетният излишък да се разпределя от правителството по негово усмотрение без намесата на Народното събрание, което е изключително порочна практика.

– За какви суми става въпрос и кой се облагодетелства от тази практика?

– В програмата на „Изправи се! Мутри вън!“ имаме набелязани реформи в сферата на икономиката именно за прекратяване на тази порочна практика, защото е недопустимо да се разпределят средства в порядъка на от 2 до 5 млрд. лв. Например през декември 2020 г. правителството изразходи 8 млрд. лв. без никакви критерии. Това е първата част от това некоректно управление на финансите, а втората – за да могат тези пари да бъдат безпрепятствено използвани от правителството и хора, близки до властта, без контрол, те промениха механизма на тяхното изразходване. По-рано се използваха обществени поръчки и въпреки че тези пари така или иначе се даваха на предварително избрани фирми, за да не се губи време в процедури, те решиха да дават тези пари на държавни фирми, като Агенция „Пътна инфраструктура“, използвайки вратичката в закона за вътрешноведомствено възлагане. А оттам парите отиваха в определени фирми.

– Най-актуалната тема в момента е здравеопазването. Проблемите там не стихват въпреки непрекъснато увеличаващите се субсидии в сектора. Къде се корени проблемът?

– Цялата здравна система е опорочена. При създаването на Националната здравноосигурителна каса създаден Обществен борд, където се оказваше някакъв контрол над средствата. Но започна подмяна от правителството на НДСВ, после на Тройната коалиция и все повече администратори се назначаваха от правителството, така че в крайна сметка те започнаха да преобладават в съвета. На второ място – забраната за приватизиране на общински и държавни болници. След нея капитали в здравеопазването се изляха за създаване на частни болници и на практика се получи така, че тази забрана не само че не спомогна за подобряване на здравеопазването в страната, а огромните средства, които отидоха в частните болници, доведоха до закъсване на останалите болници.

За последните 20 години бюджетът на Здравната каса се е увеличил в пъти, а здравеопазването има все повече пробойни. Голяма част от парите се насочват към частните болници, друга отива за болнично лечение, за лекарства и едва минимална част – около 10 процента, отива за доболнична помощ. Така на практика се чака човек да се разболее тежко, да влезе в болница и да се лекува, а не превантивно да се защити. Ние нямаме здравни пътеки за доболнична помощ и на човек му излиза по-евтино да се лекува в болница, като плати минимална такса от 150 лв. Докато доболничното лечение поради малката реимбурсация всъщност е в пъти по-скъпо. Ако всичко това не бъде променено, здравната система ще продължи да гълта още много пари, а здравният статус на българина ще се влошава. Това е най-неефективната система в Европа.

– Трябва ли да бъдат търговски дружества болниците?

– Тази теза има положително възприемане, но нашето виждане е, че не търговският статус на болниците е причината за това състояние на здравната система. Промяната на юридическия статус не е решение. Трябва да има контрол върху разходите на Здравната каса.

– Защо жителите на IV МИР трябва да гласуват за вас? Как ще ги призовете да ви подкрепят?

– Ние сме тези, които бяхме по площадите, излязохме с имената и лицето си срещу мутренското правителство на ГЕРБ. Реално в момента 80 процента от квотата, която е в листите на „Изправи се! Мутри вън!“, са гражданите, тези, които публично протестираха. Ние сме най-категоричната опозиция на настоящото управление. Лидерите на коалицията ни са остриетата, които искат тази система да бъде променена и мутрите от управлението на страната да бъдат изгонени. Колаборация с хората на Борисов няма да бъде правена. Ние сме граждани с категорично изразена обществена позиция, а на второ място, сме експерти. Огромната част от хората от нашата формация, които имат реален шанс да влязат в парламента, притежават стабилни качества и сериозни успехи в своите области.

– Какво да очакваме от коалиция „Изправи се! Мутри вън!“, ако влезе в следващия парламент?

– Ще провеждаме политика за хората, а не за тези, които в момента са обвързани като свински черва с управляващите и черпят от ресурса на държавата. Изследванията сочат, че в България всяка година се крадат над 10 млрд. лв. Чрез спирането на тези кражби могат да бъдат решени всички проблеми в пенсионната, здравната, социалната, образователната система и т.н. Ако се намери политическа воля да се изкорени корупцията. Това е иманентната задача, която си поставяме. Оттам трябва да започнат промените в България.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *