11319 четения

Любовта, семейството и подкрепата на благодетели върнаха от оня свят след зверска катастрофа Яни Смолецов

Младият моторист ще бъде главен герой във вдъхновяващ филм за хора, които трябва да продължат живота си с протеза на крайниците

 

42-ГОДИШНИЯТ ЯНИ СМОЛЕЦОВ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЖИВЕЕ ВТОРИ ЖИВОТ СЛЕД НЯКОЛКО МЕСЕЦА В КОМА, 6 ТЕЖКИ ОПЕРАЦИИ, АМПУТИРАНЕ НА КРАКА, ЗАГУБА НА ПАМЕТ И ПСИХОТРАВМИРАЩИ ХАЛЮЦИНАЦИИ. Мотористът оцеля благодарение на усилията на десетки медици, но волята да се бори, дошла от подкрепата на любящото му семейство, дарители от старата столица и участниците в най-голямата мотообщност в България „София райдърс“. Всеки ден той прави крачка напред във възстановяването си и макар кракът му да е протезиран, шофира кола и спортува. Историята му е толкова вдъхновяваща, че от фирмата за импланти „Ортомедикс“, която се ангажирала с неговия случай, пожелали да заснемат филм за Яни. В лентата ще се представя трънливият път на търновеца, за да бъдат мотивирани и други хора, на които предстои протезиране и са загубили надежда за нормално ежедневие. Несломимият 42-годишен мъж ще покаже, че животът продължава и може да бъде още по-прекрасен, стига да се вкопчиш в него и всяко едно вдишване и издишване да е любов.

На 5 септември 2020 г. Яни катастрофира тежко с мотоциклета си на пътя Велико Търново – София, в района на разклона за село Момин сбор. В сблъсъка участва автомобил, движещ се в насрещната лента, а ударът е толкова брутален, че изпраща моториста директно в реанимацията на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Състоянието му е животозастрашаващо, затова го транспортират до УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ – София. В най-голямата спешна болница у нас прекарва 3 месеца, а повече време е в кома. СТОЛИЧНИТЕ МЕДИЦИ МУ ПРАВЯТ ЧЕТИРИ ЖИВОТОСПАСЯВАЩИ ИНТЕРВЕНЦИИ И ДАВАТ НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 2 ПРОЦЕНТА ШАНС ЗА ОЦЕЛЯВАНЕТО МУ. Когато прогнозите им вече били изцяло песимистични, съобщили на съпругата му Ася Смолецова, че единствената им опция за спасяването му е ампутация на крака. След това последвала и самата хирургична процедура и операция на рамото.

По време на болничния му престой се провежда безпрецедентна кръводарителска акция заради тежката кръвозагуба на 42-годишния мъж. С осигуряване на нужното количество животворна течност се ангажирали мотористите от клуба „София райдърс“, които успели да осигурят внушителен брой банки кръв. Кампанията е подкрепена и от търновката Краси Драганова, която ръководи най-голямата Фейсбук група за кръводарители в региона. Принос дали и представителите на „Gentlemen MC“.

„Лекарите се бориха до последно за крака му, но не успяха. През цялото време е бил в кома и когато дошъл в съзнание, не знаел кой е. Медиците му съобщили как се казва и откъде е. Имал е халюцинации, в съзнанието му се създал спомен, че в злополучната катастрофа е возел на мотора дете на наше приятелско семейство и при сблъска то е починало. Живеел е с мисълта, че е убил дете. Затова и си мислел, че семейството му вече не го иска, че едва ли не сме се отказали от него. Беше много трудно. Минахме през ада“, разказа съпругата му.

ТЯ ПОДЧЕРТА, ЧЕ ЕДВА ЛИ Е ЩЯЛА ДА СЕ СПРАВИ САМА С ЦЯЛАТА ТАЗИ СИТУАЦИЯ, АКО НЕ СА Й ПОДАЛИ РЪКА МНОГО ХОРА ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО и София. Изказа благодарност към собственика на спортен център „Олимпия“ и работещите в него Даниела Николова и Цветан Петров, които създали страницата във Фейсбук „Всички заедно за Яни“ и организирали благотворително събитие на 17 септември. На мероприятието дошли десетки хора, с чиято помощ и със съдействието на „Ипо кредит” събрали 1000 лв. Сумата веднага й била предоставена, а после започнали мащабна благотворителна акция. На много места в града съпричастни с трагедията поставили дарителници, за което се погрижил бизнесменът Галин Атанасов. Инициативата била подкрепена от много ресторантьори, предприемачи, хотелиери и други заможни боляри.

„За една седмица от публикуването на сметка за дарения бяха набрани 11 000 лв., с които платих за направените операции на Яни. Друга част пък отидоха за протезирането. Очаровани сме от момчетата от фирма „Ортомедикс“, които проявиха разбиране, дойдоха до вкъщи, за да му вземат индивидуални мерки, направиха финансов компромис“, подчерта Ася.

Съпругата на моториста сподели, че от изписването му на 26 ноември до момента е извървял тежък път. Буквално се запознал с децата си след дехоспитализирането и трябвало да си припомни какъв е бил животът му преди произшествието. Адаптирането му вкъщи било трудно, но степента на възстановяването му изненадва самите лекари, тъй като изпреварва написаното в учебниците по медицина.

РЕХАБИЛИТАЦИЯ, СПОРТ, МЕДИЦИНСКО ОБСЛУЖВАНЕ ВКЪЩИ И ОГРОМНА ВОЛЯ ЗА ПОБЕДА НАД СЪСТОЯНИЕТО, В КОЕТО ПОПАДА, му дават хъс да продължи да се бори. Очакват го още интервенции, защото щетите по тялото му са много.

„Прибрахме се вкъщи с инвалидна количка и това много го потискаше, защото е активен и спортуващ човек. Лявата му ръка пък беше неизползваема и благодарение на усилията на рехабилитаторката Детелина Димитрова, която правеше домашни посещения, успя да я движи отново, а също и пръстите си. Сега може да се обслужва сам, да се храни и дори да спортува и да шофира кола“, изброява жената.

Заради локдауна Яни няма възможност да ходи на фитнес, затова се раздвижва в гората заедно с двете им деца. Лека-полека той се връща към нормален ритъм на живот, а плановете му за бъдещето са много, защото има безброй моменти за наваксване с любимите хора.

Предстои му смяна на първоначалната с постоянна протеза, за което скоро ще пътуват до Варна.

„А катастрофата все още е забулена в мистериозност. Тече разследване, искаха да закрият делото за неизвестен извършител, но аз настоях да се поеме от органите в София и сега е върнато отново във Велико Търново“, завършва Ася.

Галина ГЕОРГИЕВА

Един коментар за “Любовта, семейството и подкрепата на благодетели върнаха от оня свят след зверска катастрофа Яни Смолецов

  • 30.03.2021 в 9:33
    Permalink

    Радостно е да се върнеш към живота след такова преживяване. Нека стане носител на разумното карате при младите, дано промени този нагон в някой, все да искат да покажа на накой , че като тях няма друг. Не си струва, да бързаш да умреш.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *