22435 четения

Нов завод във Велико Търново ще захранва Европа с биоразградими чашки и чинийки

40 работни места на три смени отваря инвестицията от 4,5 млн. в промишлена зона „Дълга лъка“

 

ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ОТВАРЯТ НОВО ПРЕДПРИЯТИЕ ЗА БИОРАЗГРАДИМИ ХАРТИЕНИ ЧАШКИ И ЧИНИЙКИ И ВСЯКАКЪВ ВИД ПОСУДА, КОИТО ТРЯБВА ДА ЗАМЕНЯТ ПЛАСТМАСОВИТЕ, използвани досега. От началото на юли тази година на територията на Европейския съюз е забранено използването на 8 вида пластмасови изделия за еднократна употреба, считани за едни от най-големите замърсители на природата. Местната компания, която трябва да заработи изцяло до два месеца, има решение на казуса и е готова да захранва с алтернативните изделия от хартия Стария континент. В новия завод са вложени над 4,5 млн. лв., като основната производствена площадка вече е изградена и оборудвана, разбра „Борба“. Тя е с площ от 4 дка и се намира в началото на промишлена зона „Дълга лъка“, в съседство на местния „Винпром ВТ“. Вложението е на фирма „Исмар 05“. Предвиден е трисменен режим на работа и отварянето на близо 40 нови работни места.

ТЪРНОВСКОТО ПРЕДПРИЯТИЕ ЩЕ ЗАДОВОЛЯВА ПАЗАРА С БИОРАЗГРАДИМИ ПРИБОРИ ЗА ХРАНЕНЕ – ВИЛИЦИ, НОЖОВЕ, ЛЪЖИЦИ, ЧИНИИ, СЛАМКИ, клечки за уши, бъркалки за напитки, пръчици, към които са прикрепени балони, съдове за съхранение на храна и т.н, които до момента се правеха от пластмаса.

В момента фирмата очаква заключителната документация за стартиране на дейността си, както и присъединяване към системата на енергийните доставчици, след което ще започне работа с пълен капацитет.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимката е илюстративна

2 коментара за “Нов завод във Велико Търново ще захранва Европа с биоразградими чашки и чинийки

 • 31.03.2021 в 8:02
  Permalink

  Чудесно, а как стои въпросът със суровината ?

  Отговор
 • 31.03.2021 в 16:22
  Permalink

  Да не се окаже след някоя година, че биоразградимите са доста вредни, защото ги ядем лека полека.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *