ВЕСЕЛИН МАРЕШКИ: ДА СЕ БРОЯТ ГЛАСОВЕТЕ И ПРЕФЕРЕНЦИИТЕ ОТ МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ

Така ще се избегнат евентуални манипулации на резултатите от машинното гласуване и ще се гарантират честни и демократични избори.

Патриотичната коалиция ВОЛЯ и НФСБ предложи на ЦИК да се броят гласовете и преференциите на избирателите от контролните разписки от машините и те да се сравняват с данните от финалния протокол от машината. При несъответствие, коалицията предлага да се вземат предвид данните от преброените контролни разписки, а не тези от протокола от машината, защото контролните разписки са еквивалент на хартиената бюлетина. „Така ще се избегнат евентуални манипулации на резултатите от машинното гласуване и ще се гарантират честни и демократични избори. По този начин допълнително ще се повиши и доверието на гражданите в машинното гласуване“, коментира лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки.

Патриотичната коалиция внесе официално писмо в ЦИК за промяна на методическите указания в районните и секционните избирателни комисии.

Предимството на машинното гласуване е, че дава сигурност в изборния процес като предвижда възможност за двоен контрол при отчитането на гласовете – като се сравняват контролните разписки с резултатите в машинния секционен протокол. Именно тази двойна възможност за контрол е предимството на машинното гласуване, която би била компроментирана, ако не се преброяват гласовете, според данните от контролните разписки.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *