1261 четения

1,25 млн. платиха за 23% от „Момина крепост“, 800 хил. за част от двора на „Винпром ВТ“

Регистрирани са две големи сделки за великотърновски предприятия

 

ДОСЕГАШНИЯТ МАЖОРИТАРЕН СОБСТВЕНИК НА ЗНАКОВАТА ТЪРНОВСКА ФИРМА „МОМИНА КРЕПОСТ” ПРОДАДЕ 23% ОТ КАПИТАЛА НА ДРУЖЕСТВОТО ЗА 1,25 МЛН. ЛВ., разбра „Борба“. Така фирмата на бизнесмена Огнян Донев вече стопява дяловете си в предприятието за спринцовки и пластмасови изделия от 60% на 37,46%. Сделката е реализирана чрез фондовата борса.

Купувач на 395 601 акции е „Медицински консумативи“ ООД и неговият дял се увеличава до 56,59%, или 957 053 акции. Компанията започва постепенно да изкупува дялове в „Момина крепост“ от началото на 2019-а и вече има мажоритарни права.

Новият основен акционер също така участва в управлението на „Момина крепост“ АД. Продажбите на дружеството се увеличават с 18% на годишна база до 2,8 млн. лв. за 2020 г. Нетната загуба намалява наполовина до 260 хил. лв. за 2020 г. спрямо 546 хил. лв. за 2019 г.

Собственици на „Медицински консумативи“ ООД са Вълчин Стоянов Гаров и Атанас Стоянов Гаров. Вълчин Стоянов Гаров е член на Съвета на директорите на „Момина крепост“ АД от 24 август 2020 г., а от 23 юни 2016 г. до 24 август 2020 г. член на СД е бил Стоян Вълчинов Гаров.

Д-р Вълчин Гаров е директор на лечебно заведение за болнична помощ в МБАЛ „Доверие” – гр. София, и е част от екипа на отделението по хирургия. Болницата е част от „Доверие обединен холдинг“ АД, което е с основен акционер „Софарма“ АД.

Ръководството на фармацевтичната компания „Софарма“ АД взе решение за сключване на споразумение за обща политика при управлението на „Момина крепост“ АД с „Медицински консумативи“ ООД, притежаващо 56,59% от гласовете в общото събрание на „Момина крепост“.

Общото управление ще се осъществява чрез съвместно упражняване на право на глас. Страните ще съгласуват своите действия по отношение на всички съществени въпроси.

ПРЕДИ БРОЕНИ ДНИ Е РЕАЛИЗИРАНА И ДРУГА КРУПНА СДЕЛКА, СВЪРЗАНА С ВОДЕЩА ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ФИРМА. Местният „Винпром ВТ“ се разделя с част от двора си. Близо 10 дка от него е купила намиращата се в съседство фирма „Синтезия“. Според запознати сделката е за над 800 хил. лв.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *