Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Любопитни факти за първи април

По случай днешния Международния ден на хумора и шегата, в. „Дейли експрес“ и Интернешънъл бизнес таймс предлагат няколко любопитни факта:
– Освен като Ден на шегата, първи април е известен и като Ден на ядивната книга, честващ годишнина от рождението на френския гастроном и писател Жан-Антелм Брийа-Саварен.
– От 2004 г. първи април е и „Ден на хумора и фосилите“, през който природозащитници правят демонстрации срещу употребата на фосилни горива.
– В Древен Рим на първи април се е провеждал фестивалът Венералиа в чест на богинята Венера.
– Първата известна връзка между първи април и шегата е в „Кентърбърийски разкази“ на Джефри Чосър.
– На първи април 1698 г. мнозина били подлъгани с покана да посетят лондонския Тауър за годишната церемония по „къпане на лъвовете“.
– От 16 век децата във Франция празнуват с „априлска риба“, като залепят рисунки на риби на гърба на други хора.
– На първи април 1889 г. на пазара в Чикаго излиза първата успешна миялна машина. Създателката й, Джоузефин Кокран, заявила, че „машината мие по-бързо от прислугата й“.
– На първи април са основани и много компании, сред които производителят на дъвки „Риглис“ през 1891 г. и „Епъл“ през 1976 г.
– На този ден през 1957 г. Би Би Си съобщава, че спагетните култури на швейцарските фермери се радват на рекордна година и показва кадри на хора, които берат фиде от дървета.
– На първи април 1945 г. мощно цунами отнема няколко живота, но населението на тихоокеанските острови приема предупреждението за опасност като първоаприлска шега.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *