Водещи новиниТемида

Търновка осъди общината за незаконно събиране на данъци

Великотърновката В. Я. е успяла са осъди общината по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) за незаконно събиране на данъци чрез частен съдебен изпълнител (ЧСИ).

С акт за установяване на задължения от 24.09.2019 г. на Община В. Търново на дамата са определени данък върху недвижими имоти и такса за битови отпадъци в размер на 257 лева. Той обаче не е бил редовно връчен, но е прието, че е влязъл в сила. После жената е дадена на ЧСИ, но междувременно обжалвала акта. Заплащането на таксите и разноските по изпълнителния процес са събрани в хода на производството по изпълнение на незаконосъобразен административен акт, който впоследствие е бил отменен. В.Я. счита, че за нея възниква основание да претендира по реда на ЗОДОВ присъждане на вреди, представляващи заплатени по изпълнителното производство разноски, и се обърнала към Административния съд, от когото е поискала общината да й заплати сумата от 368,08 лв. обезщетение за вреди от датата на заплащане на сумата – 3 септември 2020 г.

Административните магистрати са осъдили общината да заплати на В.Я. въпросните 368,08лв., представляващи обезщетение за претърпени имуществени вреди от заплащане на такси в хода на изпълнителното производство пред ЧСИ за събиране на публични вземания по отменен акт. Освен това общината трябва да плати и 370 лв. разноски по делото, а решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Н. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *