COVID-19 по света

Една седма от британците изпитват симптомите от ковид три месеца след заразяването си

Около 13,7 процента от британците с положителен тест за коронавирус са изпитвали симптомите на заболяването три месеца след заразяването си, установи официална статистика, цитирана от Франс прес.
Данните са на британското Национално статистическо бюро и се отнасят до тъй-наречения “дълъг ковид”. В проучването са били изследвани 20 хиляди заразени британци в периода 26 април 2020 – 6 март 2021 година. Една седма от тях изпитвали симптоми като умора и мускулни болки в продължение на 12 седмици след като са били инфектирани. Процентът на жените с “дълъг ковид” е бил по-голям /14,7%/, в сравнение с мъжете /12,7%/, както и този във възрастовата група на 25-34 годишните /18,2%/.
Според цитираните статистически данни общо 1,1 милиона британци, дали положителни тестове, считат че са изкарали “дълъг ковид” през четирите седмици, предшестващи 6 март. Сред засегнатите е групата на 35-69-годишните, съпругите на лекуващия персонал и на социалните работници и живущите в по-бедните райони на страната.
По думите на британския здравен министър Мат Ханкок публикуваните данни будят тревога и правителството възнамерява да отдели повече средства за проучвания, свързани с “дългия ковид”.
Във Великобритания е в ход една от най-напредналите имунизационни кампании в света с 31 милиона получили първа доза от ваксината срещу Ковид-19 и 4,5 милиона с втора доза от началото на декември, припомня агенцията.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *