1496 четения

Студентката, спасявала пътници при тежката катастрофа край В. Търново, е номинирана за наградата „Достойните българи“

Биргюл Харунова била COVID доброволка в областната болница, иска да работи в Спешно отделение

 

20-ГОДИШНАТА СТУДЕНТКА ВЪВ ФИЛИАЛА НА ВАРНЕНСКИЯ МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО БИРГЮЛ ХАРУНОВА, която спечели симпатиите на цяла България със своята смела постъпка от 21 март, като помогна на пътниците в автобуса, катастрофирал край село Козаревец, се сдоби с номинация за наградата „Достойните българи“. Националната инициатива се организира от вестник „24 часа“ и е в партньорство с първите мъже в държавата. Бъдещата акушерка още се възстановява от посттравматичния синдром от тежкия инцидент, но е категорична, че ще продължи да усвоява старателно спецификата и тънкостите на професията и дори иска да работи в Спешно отделение. Именно преживеният кошмар и личните й впечатления от професионализма на спешните медици я подтикнали да вземе това решение.

Биргюл успя да извади от катастрофиралия автобус две момичета и да им окаже първа помощ. Самата тя оцелява по чудо, след като се отказва от полагащото й се място точно зад шофьора. Мъжът, който седи там, умира при удара. При сблъсъка бъдещата акушерка пада до задната врата на превозното средство и върху нея се стоварват счупени стъкла. Смелата млада жена разбива странични стъкла на рейса с аварийното чукче, така както я е учил баща й, който е международен шофьор. При удара самата тя се сдобива с травми – на крака и на главата, но не губи самообладание, а започва да прилага наученото във филиала.

По думите на директора на обучителното звено доц. Диана Димитрова Биргюл е сред най-добрите студенти във вуза. Доказателство за това е и даденият й шанс да натрупа опит и да помогне, ставайки болногледачка в Първо вътрешно отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Там се трудила допреди два месеца като всички останали медици, използвайки пълен комплект от защитни облекла и пособия. Сблъскала се с пациенти с коронавирус, но не се изплашила от видяното, а още повече се мотивирала да дава най-доброто от себе си.

Била доброволка в продължение на половин година, но напуснала, за да се подготвя за изпитите във филиала.

Младата жена мечтае да работи в сферата на здравеопазването още от втори клас. Завършила е гимназия в Омуртаг, а след това кандидатствала единствено във филиала във Велико Търново. Вдъхновила се да учи за медицински работник от лекарски филми по телевизията. Днес 20-годишната студентка не се чувства герой и смята, че това, което е направила, следва да стори всеки един човек, имал нещастието да попадне в същата ситуация.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *