4932 четения

Тийнейджъри вдигнаха накрак пожарна, полиция и Спешна помощ, къпали се във водопада до Къпиновския манастир

Медиците предупреждават, че подобни прояви могат да костват човешки животи

 

ГРУПА ТИЙНЕЙДЖЪРИ ОТВОРИХА РАБОТА НА ОСНОВНИТЕ СПЕШНИ СЛУЖБИ В РЕГИОНА СЛЕД НЕРАЗУМНО ВОДНО ПРИКЛЮЧЕНИЕ, което предприели, научи „Борба“. Младите хора използвали свободното си време по обяд в сряда, за да отскочат на разходка до Къпиновския водопад.

Времето било слънчево и сравнително топло за сезона и затова им хрумнало да се къпят и да направят скокове във водоема. Двама от групата се престрашили да влязат във водата и преплували известно разстояние. Течението обаче ги повлякло и с огромни усилия успели да се доберат до парче суша. Когато обаче излезли, осъзнали, че вече са далеч от брега, а във водоема е много студено, за да се върнат по същия начин. Приятелите им, които не посмели да ги последват в неразумната постъпка, нямало как да им помогнат и след дълго обмисляне как да ги спасят от неприятностите, решили да се обадят на телефон 112.

На сигнала реагират екипи от пожарната, полицията и Спешна помощ. Спасителните служби реагирали мигновено. Наложило се един от огнеборците да се облече със специално термозащитно облекло и да влезе във водата, за да пренесе тийнейджърите.

Измръзналите младежи са поети от медиците, които ги транспортирали до Спешно отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Там са прегледани и освободени за домашно лечение.

ЛЕКАРИТЕ ПРИПОМНЯТ, ЧЕ ПОДОБНО РИСКОВО ПОВЕДЕНИЕ КРИЕ МНОГО ОПАСНОСТИ. Най-сериозните последици са хипотермия и термичен шок. При потапяне в студена вода честотата на дишане се увеличава, а оттам недостигът на кислород може да предизвика замаяност и объркване. Повърхностните кръвоносни съдове се затварят, което води до внезапно повишаване на кръвното налягане, а то на свой ред е възможно да предизвика инсулт. Допълва, че най-лошото нещо, което може да направи човек в такава ситуация, е случайно да вдиша с потопено лице във водата, защото тогава ще се удави. Термичният шок може да предизвика неспособност за контролиране на тялото и плуването, което също може да доведе до фатален край.

Галина ГЕОРГИЕВА

2 коментара за “Тийнейджъри вдигнаха накрак пожарна, полиция и Спешна помощ, къпали се във водопада до Къпиновския манастир

  • 02.04.2021 в 19:37
    Permalink

    Да платят разходите на пожарна ,полиция и медици!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *