Топенете на ледените шапки в миналото е довело до повишаването нивото на океаните 10 пъти по-бързо, отколкото в наши дни

Топпенето на ледените шапки в миналото е довело до 10 пъти по бързо повишаване на нивото на океаните, отколкото в наши дни, установи британско изследване, цитирано от Франс прес.
Нивото на моретата може да се повиши с един метър, дори и двойно до края на 21 век, предвиждат учените. Екип от университета в Дърам, използвайки геологични данни, установи, че нивото на океаните се е увеличавало с 3,6 метра на сто години. Това е продължило половин хилядолетие в края на последната ледникова епоха преди около 14 600 години.
Научният колектив констатирал също, че това покачване на нивото на моретата с 18 метра е станало главно благодарение на топенето на ледените шапки в Северното полукълбо, а не в Антарктика, както се мислеше по-рано. По думите на съавторката на изследването Пипа Уайтхаус бързото покачване на споменатите нива се дължи главно на топенето на ледените шапки в Северна Америка и Скандинавия. Според изследователката учудващо слаб е бил приносът на Антарктика.
Екипът е особено разтревожен от климатичното затопляне. Уайтхаус отбелязва, че всяка промяна в океанското течение Гълфстрийм заради топенето на ледената шапка в Гренландия, ще доведе до значителни промени в британския климат.
Феноменът с покачването на нивото на моретата, който е продължил пет века, е сравним с разтопяването на ледена шапка с площ два пъти по-голяма от тази на Гренландия. Този процес е довел до наводняването на значителни територии и до смущения в океанските течения, генерирали промени в глобалния климат.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *