4326 четения

Търновка – шампион по гимкхана, има бензин в кръвта и е двойник на звезда от „Бързи и яростни“

29-годишната Мария Русева мечтае да покорява на световните рали писти

 

ПОЧТИ ДЕСЕТИЛЕТИЕ Е ОТДАЛА НА АВТОМОБИЛНИЯ СПОРТ КРАСИВАТА ТЪРНОВКА МАРИЯ РУСЕВА, която е републикански шампион в гимкхана шампионата за жени за 2020 г. Атрактивната болярка е живо опровержение на мъжките твърдения, че жените не са силни зад волана. Дългокосата хубавица има зад гърба си около 30 купи от рали състезания и макар да е спец в управлението на моторни превозни средства, твърди, че никога не си позволява експерименти по родните пътища, докато шофира, и неразумно натискане на педала. Категорична е, че когато човек участва в автомобилното движение, трябва да бъде отговорен към всички останали и да не забравя, че една погрешна стъпка може да коства нечий живот.

Мария е на 29 години. Още от малка мечтаела за момента, в който ще може легално да запали двигателя на колата. Споделя, че нямала търпение да изкара шофьорска книжка и дори започнала курсовете три месеца по-рано, преди навършване на пълнолетие.

„Интересното е, че ме скъсаха първия път на изпита. Смятам, че нямаше никаква грешка от моя страна, но нали все пак трябва да има някой скъсан за деня, и аз бях щастливката. Но веднага бързах да се запиша и още на другата седмица взех втория изпит. Пуснах бърза поръчка за свидетелството за правоспособност за управление на автомобил и след 3 дена вече държах в ръцете си бленуваната книжка. Спомням си как всеки ден сипвах гориво за 20 лв. на колата, отивахме с приятели на полигона и се връщах на лампа“, разказа за началото на своя шофьорски стаж болярката.

ПЪРВОТО Й СЪСТЕЗАНИЕ БИЛО ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Разбрала за него от организаторите, които са президенти на клуба, в който участва – АСК “Етър Рейсинг Тим” – Калин Стефанов и Димитър Стефанов, и макар дотогава да нямала опит в такива надпревари, се впуснала с огромен ентусиазъм. Тогава регламентът на състезанията бил по-различен от сега.

„Преди тези надпревари се казваха дамски ралита, като едно от задължителните условия беше да имаш жена навигатор. И това беше най-трудната задача за мен – да намеря момиче, с което да участваме. Трябваше да реагирам много бързо, затова помолих майка ми и за щастие, тя се съгласи, въпреки че не е много голям фен на скоростите. Тогава участвах не с лична кола, а с предоставена от „Шкода“ с рекламна цел. За първи път седнах в автомобила на старта, което беше предизвикателство за мен. Въпреки адреналина успяхме да се класираме на трето място. И оттам страстта към автомобилизма пламна още повече“, сподели Мария.

Няколко години шампионатът се запазил като „дамско рали”, което представлявало слалом между конуси, различни паркирания, дърпане на ръчни, технично и атрактивно каране. Впоследствие бил променен на гимкхана, като отпаднало изискването за навигатор, а трасетата станали по-скоростни.

С УСМИВКА ДОПЪЛВА, ЧЕ ОТ ТОГАВА ДО ДНЕС ВЕЧЕ ИМА ОКОЛО 30 СПЕЧЕЛЕНИ КУПИ, които подредила в своеобразен кът на успеха в дома си. Те провокирали в нея носталгия през изминалата година, тъй като заради пандемията състезанията били преустановени. С нетърпение очаква връщането към нормалния ритъм на живот, за да усети тръпката от състезанията отново. Мечтае за участие в ралита зад граница, но гледайки реално на нещата, уточнява, че това би се случило много трудно, защото няма достатъчно спонсори у нас, които да подкрепят амбицията й.

Красивата 29-годишна жена използвала времето на изолацията, за да се занимава основно с онлайн продажби. Тя не обича думата инфлуенсър, но всъщност така се издържа. Рекламира в социалните мрежи различни брандове – дрехи, козметика, здравословни хранителни продукти, фитнес добавки, хотели и т.н. Твърди, че не би препоръчала на последователите си нещо вредно и държи да бъде полезна със съвети и насоки, а не само да печели от онлайн дейността си.

В ТОЗИ РЕД НА МИСЛИ ШАМПИОНКАТА ДОПЪЛВА, ЧЕ Е ВРЕМЕ ВОЙНАТА ПО ПЪТИЩАТА ДА СПРЕ и насочва вниманието на родителите към това да не купуват мощни коли на децата си. Категорична е, че моторното превозно средство трябва да е технически изправно, преди да се шофира, и никога да не се сяда зад волана след употреба на алкохол.

„Не трябва да се пренебрегва фактът, че пътищата в България са в ужасно състояние. Те имат голям принос в много катастрофи. Навсякъде в чужбина инфраструктурата е модернизирана и никъде другаде не могат да се видят такива кратери, липса на маркировка и знаци и т.н. Щом претендираме, че сме европейска държавата, следва да се осигури и необходимото за безопасното придвижване на хората“, изрази мнение тя.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *