42424 четения

Инфарктна разлика между ГЕРБ и БСП във Великотърновска област, Слави Трифонов със смазващ резултат в региона

Гаф с машинното гласуване, ЦИК се намеси и го прекрати

ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ОСПОРВАНА СЕ ОКАЗА БИТКАТА ЗА ДОВЕРИЕТО НА ИЗБИРАТЕЛИТЕ МЕЖДУ ГЕРБ И БСП ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ РЕГИОН, сочат предварителните данни от вота малко преди края на изборния ден. Според анализатори в определен момент тя е била между 50 и 100 гласа на фона на над 4000 в полза на столетницата преди четири години. Смазващ резултат обаче инкасира партията на Слави Трифонов, която получи близо 20 на сто от доверието на избирателите в региона ни и почти сигурно ще се поздрави с двама депутати. „Има такъв народ“ обра почти изцяло протестния вот и е големият победител в IV МИР. Под обичайния си резултат около 7-те % е ДПС. „Демократична България” е след тях с около процент разлика, а също с около процент по-нисък резултат е коалицията „Изправи се! Мутри вън!“.

Машините за гласуване се оказаха проблемни във Велико Търново заради нелеп чиновнически гаф и вотът с тях бе стопиран в цялата област.

ПРЕКРАТИХА МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ В ЦЯЛАТА ОБЛАСТ ОЩЕ СУТРИНТА ЗАРАДИ ЧИНОВНИЧЕСКИ ГАФ

Гласуването обаче бе белязано със серия от скандали, заради които се намеси даже централната избирателна комисия. Още в неделя сутринта ЦИК реши да прекрати вота с машини в целия изборен район Велико Търново заради възникналите проблеми. Запознати твърдят, че случаят е абсурден и даже може да е основание за искане за касиране на изборите. Причината за него пък е нелеп чиновнически гаф, за който тепърва ще се търсят виновни, свързан с погрешно подаване на данни от местната избирателна комисия. Още преди седмица търновската РИК е сезирана за сгрешената подредба, но реакция не последвала.

Така грешката е предадена и в електронната бюлетина на номерата на преференциите в една от кандидатските листи – тази на „Демократична България”. Гласуването във Велико Търново пък продължи само с хартиени бюлетини. При отчитането на резултатите от вече подадените гласове с машини ще се вземат предвид номерата на кандидатите така, както е регистрирана кандидатската листа, и така ще бъдат отчетени преференциите, посочиха от ЦИК.

В началото на заседанието бе отчетено, че изборният ден е започнал нормално и само в някои секции не са се явили всички членове.

ИЗНЕНАДВАЩО ГОЛЯМА АКТИВНОСТ НА ВОТА

41,75% бе избирателната активност във Великотърновска област към 17 часа снощи, съобщават от РИК, противно на очакванията за ниска такава заради пандемията и лошото време. Най-висока е била в община Златарица – 49%, следва община Елена – 44,49%. Във Великотърновска община вот са упражнили 43,78% от избирателите, в община Горна Оряховица – 39%, в община Свищов – 40,54%. Общо до урните към 17 часа са отишли 87 316 избиратели от областта. Общо 30 са партиите и коалициите, регистрирани за изборите, а кандидатите за народни представители от IV многомандатен избирателен район са 241. Секционните изборни комисии на територията на област Велико Търново са 426. Създадени бяха и четири подвижни секции, които да обслужват хората с увреждания. Шест са мобилните секции за лицата, поставени под задължителна карантина заради Covid-19, шест са и ковид секциите в болниците в областта.

ДЕСЕТ ЖАЛБИ ЗА ИЗБОРНИ НЕРЕДНОСТИ, ДЕПОЗИРАНИ В РИК

Четири сигнала за изборни нередности във Великотърновска област подадоха активисти от една от партиите, които участват в парламентарния вот. От политическата формация уточняват, че първото нарушение, за което са алармирали Районната избирателна комисия, е било свързано с машинното гласуване в региона, което бе преустановено малко след 10.30 часа. Два от сигналите са били за гласували лица, нефигуриращи в избирателните списъци, и за гласоподавателка, която е представила невалиден документ за самоличност, тъй като след сключен граждански брак личната й карта е останала със старите й имена, но въпреки това тя е била допусната да гласува. Последната регистрирана нередност е била в еленското село Майско. От формацията, чийто лидер е Цветан Цветанов, уточняват, че гласоподавател се е явил в избирателната секция, за да гласува. Непосредствено след него председателят на избирателната комисия нерегламентирано е допуснал и друг гражданин в секцията. Възниква спор между двамата, който прераства във физическа саморазправа.

Регистрираните жалби във Великотърновско са подадени от „Републиканци за България”, „Има такъв народ”, „Демократична България” и от партията на Габеров ПП „БОГ – Благоденствие, обединение, градивност”.

Стилян НАЙДЕНОВ

Веселина АНГЕЛОВА

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *