Председателят на РИК Велико Търново: „Гласовете от машинния вот ще бъдат зачетени“

От Регионалната избирателна комисия във Велико Търново заявиха, че гласовете, подадени с машинно гласуване, ще бъдат зачетени.
„След като бяхме сигнализирани за проблема с машините, представители на РИК отидоха на място в две секции, запознаха се с т.нар. „нулев протокол“ в началото на изборния ден и се установи, че при единия от участниците в изборния процес има нередност. Първите трима, които са в листата, са на последните три места. И в рамките на 10 – 15 минути получихме писмо от ЦИК, в което ни се указва да се преустанови гласуването с машини в IV Великотърновски МИР. Според указанията, след като приключи изборният ден, гласовете на онези, които са гласували с машина, ще бъдат добавени в протокола към гласуването, което е осъществено с хартиени бюлетини“, обясни председателят на РИК Велико Търново Десислава Йонкова.
Тя допълни, че от „Сиела Норма“ им е била изпратена машина за обучение, но тя била демоверсия.
„В нея нямаше истинските партии и коалиции, нямаше и имената на регистрираните кандидати. Така че на един по-предходен етап ние нямаше как да установим, че има техническа грешка в начина, по който са поставени кандидатите в листата“, обясни Йонкова.
По думите й софтуерната грешка с пренареждането на преференциите в листата на една от коалициите е можела да бъде установена или при инсталирането на машините в деня за размисъл, или с пускането им сутринта и разпечатването на така наречения „нулев протокол“, но никой не е обърнал внимание.
Председатели на секционни избирателни комисии пък споделиха, че въпросният протокол е около два метра и никой не е правил проверка да види това, което е излязло от машината, дали е равно на това, което е на таблото пред помещението.
Веселина АНГЕЛОВА
Снимка: авторът

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *