1122 четения

Млада овощарка първа въвежда модерна сушилня за сливи

МЛАДИЯТ ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛ ОТ ЗЛАТАРИЦА СИЯНА ДЕНЕВА БЕ ОДОБРЕНА ЗА СУБСИДИЯ за закупуване на иновативна преносима сушилня за сливи. Такова устройство до момента не функционира на територията на общината и примерът на дамата ще даде тласък на всички останали фермери в населеното място да кандидатстват за модернизация на работната си техника. Овощарката ще получи близо 5000 лв. за покупка на апарата, който е на обща стойност 8160 лв.

Сушилнята, която ще се внедри в стопанството на Денева, е преносима, ще спести транспортни разходи и ще осигури високо качество на суровината. Освен това тя ще оптимизира целия процес в работата със сливи.

Средствата за устройството се отпускат след одобрения проект „Инвестиции в земеделското стопанство чрез закупуване на преносима сушилня“ чрез сдружение „МИГ общини Елена и Златарица“. В петък бе подписан тристранен административен договор за изпълнение на разработката от Стратегията за Водено от общностите местно развитие по Програма за развитие на селските райони, финансиран от Европейския земеделски фонд.

Това е пореден успешен финал на проект, който получава субсидия с подкрепата на сдружението. В края на миналата година фирмата „Билмасив“ в Златарица, занимаваща се с изработка на мебели от дърво, получи безвъзмездна помощ от близо 50 000 лв. за инвестиции в технологичния процес, чрез които се отвориха нови работни места в предприятието.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *