320 четения

Скача цената на агнешкото, фермерите очакват слабо търсене за Великден

Животновъдите апелират големите търговски вериги да се въздържат от внос за празника и да подкрепят родното производство

 

МЕСЕЦ ПРЕДИ ВЕЛИКДЕН ВЕЧЕ СЕ НАБЛЮДАВА УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЦЕНАТА НА АГНЕШКОТО МЕСО спрямо миналогодишната. Ръстът, обясняват фермери, е резонен предвид поскъпналите фуражи през 2020 г. Животновъдите са категорични, че по-големите им вложения за суровина за изхранване на добитъка няма как да не се отразят на стойността, на която търгуват крайния продукт. Разликата в цената се усеща най-силно в магазинната мрежа. Там агнешкото се продава в диапазон от 14 до 18 лв. за килограм, а в отделни места дори достига 18 лв./кг.

По думите на председателя на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация великотърновеца Симеон Караколев миналата година агнешкото можеше да се закупи от търговските обекти и за 13 лв./кг. Ръстът в цената днес е около 20 процента.

Във фермите мръвките излизат по-изгодно, на едро – до 6 лв./кг., а на дребно – до 8 лв./кг.

Колегите му от бранша прогнозират слабо търсене на агнешкото месо, тъй като между Великден и Гергьовден има само няколко дни. Това предполага, че хората ще предпочетат да закупят веднъж от суровината вместо за двата празника. Фермерите са подготвили писмо до Сдружението за модерна търговия, в което членуват големите търговски вериги. В него стопаните изразяват позиция, с която апелират хипермаркетите да се въздържат от внос, за да може да се реализира родното производство.

„Нагледах се на какви ли не слогани, че подкрепят българския производител. Сега нека го докажат“, коментира Караколев. По думите му родните овцевъди могат да изхранят населението на страната.

Заради COVID обстановката той все още се въздържа от прогнози колко агнета се очаква да бъдат реализирани покрай Великден и Гергьовден. МИНАЛАТА ГОДИНА В МАГАЗИННАТА МРЕЖА БИЛИ ПРОДАДЕНИ ОКОЛО 200 000 АГНЕТА, отделно поне 500 000 били закупени във фермите.

Буквално преди дни земеделското министерство е одобрило проект на организацията по мярката за иновации за интернет платформа, от която потребителите да могат да закупуват агнешко директно от фермите. Договорът е подписан, но е нужно технологично време, за да стартира сайтът, уточни Караколев. Надява се това да се случи този месец и до Великден да могат да се правят заявки.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: готвач.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *