Какви са сценариите за политическото бъдеще на страната

Драматични седмици и месеци в опити за създаване на правителство, очакват политолозите. Не вярват обаче, че ще се тръгне директно към предсрочни избори.

В студиото на Здравей, България” политолозите Стойчо Стойчев и Борис Попиванов очертаха възможните сценарии за политическото бъдеще на страната. Според тях, изборът на председател на НС ще покаже най-точно дали ще се стигне до съставянето и на кабинет.

„Ще имаме голям драматизъм през следващите седмици и месеци. Българските избиратели поставиха много сложна задача на всички политически партии. Отговорността е на партиите да покажат дали са в състояние да формират някакъв тип мнозинство. Това ще наблюдаваме през следващите седмици”, коментира Борис Попиванов.

„Ако управляващите бяха направили избори през есента, новите политически субекти нямаше да са така улегнали в съзнанието на хората, нямаше да щурмуват такива високи стойности и можеше да има друга политическа картина”, коментира още Попиванов.

Според Стойчо Стойчев, единият вариант е експертно правителство без Борисов в него. Такова правителство трябва да е оглавено от консенсусна фигура.

„Ключът към такова управление е в ръцете на Нинова и нейните персонални стратегия за оцеляване на председателския пост”, коментира Стойчев. Според него, на тези избори се е видяло, че големият проблем на БСП не е Бойко Борисов и ГЕРБ, а президентът Румен Радев.

„Той ерозира електорално БСП, той я застрашава”, обясни Стойчев. И добави: „Ключът към следващото управление не е нито Слави Трифонов, нито ДПС, а е Корнелия Нинова. Тя се превърна в този крайъгълен камък, който ще каже дали партиите на статуквото, или партиите на протеста ще формират правителство”, обясни политологът.

Стойчев не смята, че ще има нови избори в рамките на следващата година. „Ако директно се тръгне към този вариант, това означава избори през лятото. Никой не прави избори през лятото, защото активните хора не са в градовете, където живеят и гласуват.

Това означава силно изкривен резултат и никой няма да рискува това. Есента избори 2 в 1 – президентски и парламентарни, създава рискът една партия да вземе всички ключови постове в държавата.

Големите партии няма да допуснат това. Ако ще има предсрочни избори, те ще са догодина. Това означава, че трябва да се стигне до някакво споразумение сега”, коментира Стойчев.

Източник: Дарикнюз

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *