2210 четения

На 7 април минута мълчание и вой на сирени в памет на починалите от COVID-19 медици

РАБОТЕЩИТЕ В СИСТЕМАТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ЩЕ ПОЧЕТАТ ПАМЕТТА НА КОЛЕГИТЕ СИ, КОИТО ЗАГУБИХА ЖИВОТА СИ ЗАРАДИ COVID-19. По инициатива на Българския лекарски съюз точно в 12:00 часа на 7 април – Световния ден на здравето, екипите в болничните заведения ще излязат пред сградите, ще сведат глава пред починалите медицински специалисти, санитари и медицински служители. В същото време ще звучи вой на линейки, с който да се привлече вниманието и съпричастността към трагедията на населението.

От съсловната организация са изпратили писмо за директорите на всички лечебни заведения и центровете за спешна медицинска помощ с апел да се включат в инициативата. В него посочват, че тази година професионалният празник на медиците има особен смисъл заради безпрецедентната ситуация, в която е поставен целият свят, а най-значима е ролята на положилите Хипократова клетва в борбата с COVID-19.

„За съжаление, към черните списъци на хората, изгубили битката с COVID-19, се добавят още имена на колеги, които до последно и с достойнство изпълняваха своя професионален и морален дълг, но загубиха битката за собствения си живот. Въпреки продължаващата вече втора година пандемия лекарите, медицинските сестри, акушерките, фелдшерите, медицинските и рентгеновите лаборанти, рехабилитаторите и други медицински специалисти продължават да изпълняват своята светла мисия с висок професионализъм и чувство за отговорност, рискувайки собственото си здраве и живот“, посочват инициаторите.

Сред жертвите на инфекцията в региона са д-р Миладин Ковачев, д-р Йосиф Пенев, д-р Радослав Паскалев, д-р Лилия Маноилова и други.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *