628 четения

Огромен недостиг на стражари лесовъди във Велико Търново

В Седмицата на гората отчитат, че са необходими двойно повече инспектори, за да се повиши контролът над незаконната сеч

 

Инж. Николай Николов

ОТ 5 ДО 12 АПРИЛ СЕ ОТБЕЛЯЗВА ТРАДИЦИОННАТА ИНИЦИАТИВА „СЕДМИЦА НА ГОРАТА“. От Регионалната инспекция по горите във Велико Търново тази година няма да честват събитието както обичайно с пъстра програма и множество прояви заради усложнената епидемична обстановка. Директорът на ведомството инж. Николай Николов сподели, че празненствата са отложени, но за сметка на това проблемите в структурата стават все по-осезаеми. Той твърди, че кадровата криза е слабото място на дирекцията, а в същото време площта й ежегодно нараства. Тя брани горските територии, ширещи се на около 220 000 хектара.

„Няма желаещи, които имат средно техническо лесовъдско образование, за да започнат работа като горски инспектори. Именно тези специалисти се трудят на терен и осъществяват контрола над бракониерите в горите. Разполагаме едва с 15 такива служители, а щатната бройка е 30“, обясни инж. Николов.

Директорът прогнозира, че проблемът ще продължи да се задълбочава, тъй като работещите в структурата са застаряващи и когато се пенсионират, няма да има кой да ги замести. По думите му лъч надежда е присъединяването към екипа на няколко млади момчета, но те заели позиции, които не са свързани пряко със стражарството по горите.

„Поради дефицита на кадри горските инспектори са разпределени на конкретни територии, работят по график и по сигнали. Необходими са поне още два екипа, за да покрием изцяло териториите и да се противопоставим на незаконната сеч“, коментира инж. Николов.

ПО ДУМИТЕ МУ УСТАНОВЕНИТЕ НАРУШЕНИЯ В ГОРИТЕ ЗА 2020 Г. СА БЛИЗО 800 И ТОВА Е МНОГО ПОВЕЧЕ ОТ ТЕЗИ ЗА 2019 Г. Около 13 хил. лв. са влезли в дирекцията от наказателни постановления, но реалната сума, която трябвало да получи, е многократно по-голяма, тъй като платените задължения са едва 32 процента от общите. Тази стойност обаче е добра на фона на събираемостта през 2015 година, когато структурата не получи нито един лев от глоби.

Шефът на дирекцията съобщи, че се наблюдава тревожно съхнене на иглолистните гори. Уточни, че то е причинено от вредители и неблагоприятни климатични условия, предизвикали редуване на дъждовни години с продължително засушаване.

„За решаване на проблема ще предприемем санитарни сечи. Вероятно това ще се случи в средата на месец май. Иначе като цяло нямаме фрапантни нападения от вредители“, увери той.

Посочи, че съхненето на иглолистни е най-голямо в горите, намиращи се на територията на община Велико Търново.

Инж. Николов допълни, че горските служители ще продължат да поставят феромонови уловки за борба с короядите.

Галина ГЕОРГИЕВА

Един коментар за “Огромен недостиг на стражари лесовъди във Велико Търново

  • 06.04.2021 в 15:59
    Permalink

    След като никой не може да се пребори с дървената мафия.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *