2512 четения

Преди 40 г. с мащабни инвестиции обновяват В. Търново заради посещението на целия дипломатически корпус

Близо 2 млн. стари лева дават за обновление на града по нареждане на Тодор Живков

 

Тодор Живков лично води дипломатите по улиците на старата столица.

През 70-те години на миналия век е въведена традиция от правителството всяка година дипломатическият корпус в страната да посещава един град в провинцията. Като държавен и партиен ръководител, Тодор Живков кани представителите на чуждите дипломатически мисии у нас на обиколка из България с цел да покаже прелестите на родината и предимството на социалистическия строй относно грижата за хората. Избора на окръжен град за такова посещение от дипломатическия корпус се е считало за късмет от местните жители, тъй като това мероприятие е предхождано от невиждано преобразяване на определения град. За провинцията това е добро средство за ново обществено строителство и благоустройство. Тодор Живков с гордост показва на чуждите дипломати обновените от народната власт градове, които след мащабните проекти, предхождащи събитието, придобиват съвременен и представителен вид.

Преди 40 години, през 1981 г., такава чест е предоставена на град Велико Търново – да бъде домакин на срещата на държавното и партийното ръководство с дипломатическия корпус.

В Държавен архив – Велико Търново, се пазят материали за това историческо събитие.

Посещението на ръководителите на дипломатическата мисия е посветено на 1300-годишнината на българската държава и представлява изключително важно и отговорно политическо мероприятие.

МЕСТНОТО ПАРТИЙНО И ДЪРЖАВНО РЪКОВОДСТВО СЕ ЗАЕМА ДА СЪЗДАДЕ И ОСИГУРИ ВСИЧКО ЗА ПОДГОТОВКАТА И ПРОВЕЖДАНЕТО НА СРЕЩАТА НА НАЙ-ВИСОКО РАВНИЩЕ. Избран е Общински щаб, който съставя програма за подготовка на срещата и нейното осъществяване. Мобилизирани са всички партийни, държавни, обществени, стопански органи за изпълнение на набелязаните мероприятия. Мотивират се всички трудещи се младежи и девойки за повсеместно участие в благоустройствените мероприятия.

В писмо до Людмила Живкова се посочва, че „гостите ще посетят музейни обекти във Велико Търново, с. Арбанаси, концерт в театъра и Изложбените зали“. Затова са необходими средства за „привеждането на обектите в образцов вид, като се извършат ремонтни дейности и доставяне на ново обзавеждане“.

За по-приветлив вид на града се събарят стари и грозни къщи по улиците, където ще минат гостите, подменят се осветителните тела, пребоядисват се пейки, сградите в центъра се пребоядисват фасадно по одобрен проект от СБХ. Великотърновци участват със социалистически ентусиазъм за подобряване на градската среда.

ОТПУСНАТИ СА СРЕДСТВА ЗА: ПОЛИТИЧЕСКА УКРАСА НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ГОРНА ОРЯХОВИЦА И С. АРБАНАСИ – 200 хил. лв., ремонтни дейности за крепостта Царевец и в с. Арбанаси – 175 хил. лв., за подготовка на с. Арбанаси – 31 хил. лв., за ритуали, сценарии, наеми, хонорари и др. – 30 хил. лв., подготовка на музеи за посещение – 294 хил. лв., обновяване на театъра – 541 хил. лв., Изложбените зали: ремонт – 50 хил. лв., и за разширението им – 800 хил. лв., външния вид на книжарниците – 70 хил. лв., почистване външния вид на обекти на „Българска фотография“ – 17 хил. лв., научно-популярни издания – 294 хил. лв., телевизионно студио – 50 хил. лв., за подготовка на кината – 53 хил. лв.

Програмата предвижда да се подготви и изнесе концерт от местни изявени самодейни състави, посещение на гостите в музея на Втората българска държава, музея на революционното движение, Самоводската чаршия, хана на х. Николи, „Първата социалистическа сбирка”, изготвят се подходящи сувенири и рекламни материали.

В документи от личния фонд на кореспондента на БТА Петрана Димитрова има информации, писани за вестниците „Отечествен фронт” и „Вечерни новини“ относно това събитие: „По покана на председателя на Държавния съвет Тодор Живков на посещение в града и окръга днес пристигнаха ръководителите на дипломатическите мисии, акредитирани у нас. Жителите на старата българска столица приветстваха сърдечно чуждестранните дипломати. Заедно с тях бяха другарите Гриша Филипов, Петър Младенов, Петър Танчев, Андрей Луканов, Димитър Станишев, членове на правителството.

На горнооряховското летище бяха посрещнати от първия секретар на ОК на БКП Николай Цонев и председателя на изпълнителния комитет на ОНС Марин Манолов.“

По-късно е проведена среща в ОК на БКП, където гостите се запознават с богатата история и социално-икономическо развитие на този забележителен край, с „ударния творчески труд на населението, насочен към изпълнение на ХХII конгрес на БКП“.

В следваща изпратена информация до БТА се чете: „По повод 1300 години България през 1981 год. корпусът посещава старопрестолната столица Велико Търново, като за целта е обновена голяма част от сградния фонд, изградени са големи търговски и културни обекти, построени са и съвременните пътни артерии на града. Изцяло е реставрирана крепостта Царевец“.

През втория ден гостите посещават историческия хълм Царевец, където усилено продължава работата по възстановяване на Патриаршията, правят се проучванията на манастирския комплекс „Великата лавра“ в подножието на хълма, довършва се реставрирането на църквата „Св. Димитър“.

„В с. Арбанаси дипломатите посещават типична арбанашка къща – Констанцалиевата къща, църквата „Рождество Христово“, строена и стенописана през XVII в.“

С настъпването на демократичните промени у нас традицията с посещенията на дипломатите из страната е прекъсната, като с това се слага и край на широкомащабното строителство, известно като „строителна епоха с оглед на предстоящата визита на дипломатическия корпус“.

През 2013 г. дипломатическият корпус от представители и посланици на 60 страни от цял свят отново е на посещение във Велико Търново, предвождани от премиера и министър на външните работи Марин Райков, но такива грандиозни промени и забележително осъвременяване на града в кратки срокове не е правено след 1981 г.

Цветанка КУЦАРОВА, гл. експерт ДА – Велико Търново

Един коментар за “Преди 40 г. с мащабни инвестиции обновяват В. Търново заради посещението на целия дипломатически корпус

 • 06.04.2021 в 13:38
  Permalink

  Това, което беше направено през 1981 г. е много по.малко и несравнимо с онова, което се направи през 1985 г. по случай 800 г. от въстанието на Асеневци. През 1981 г. нямаше нови обекти, а само лустросване на главната улица в стария град, смяна на дограмата /вратите /на къщите по улицата, ремонт на тротоари, опит да се завърши и открие Интерхотела, и др.подобни малки подобрения.
  А през есента на 1985 г. се откриха 7 знакови обекта, които преобразиха града и докараха милионите туристи – църквата „Св.Димитър“, Патриаршията на Царевец, Музея на Учредителното събрание, Художествената галерия на „Боруна“, Паметника на Асеневци, ДКС „Васил Левски“ и спектакъла „Звук и светлина“.
  Точно тези обекти спомогнаха за това, през последните 35 години, градът ни да е посетен от поне 20 млн.туристи от цял свят.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *