139 четения

Инспектори от ОДБХ започват проверка на храните преди Великден

Областната дирекция по безопасност на храните във Велико Търново започва от 7 април засилени проверки на обекти за производство и търговия с храни. Ще бъдат инспектирани пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси. Акцията ще е във връзка с предстоящите официални празници Великден и Гергьовден.

През предстоящия един месец до 7 май включително ще се извършва засилен контрол в производството и търговията на традиционно предлаганите за празниците храни – агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци. Проверяващите ще следят и за некачествена боя за яйца. Ще се обръща внимание на произхода и правилното съхранение на суровини и храни, за коректното етикетиране и маркировка.

„По отношение на предлагането на трупно агнешко месо ще се контролират наличието и цветът на здравната маркировка. Тя трябва да е син цвят, ако месото е с произход България, и червен цвят – внос. Ще се наблюдава и дали търговците предоставят на видно място информация за страната на произход на месото”, обясниха от Агенцията по безопасност на храните.

Инспекторите ще проверяват и начина на съхранение, етикетирането и маркирането на яйцата. Ще се вземат проби за лабораторно изпитване от яйцата с произход ЕС и трети страни.

По време на официалните празнични дни от 30 април до 3 май включително и навръх Великден и на Гергьовден ще има дежурни инспектори в ОДБХ, които да осигуряват дейността на контролния орган и да реагират на сигнали на граждани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *