6859 четения

Кооперация в Павел обявена във фалит за 1,6 млн. лв., шефът заминал за Англия

Асен Антимов от години чака рентата си и моли прокуратурата да разследва източването на ЗКПУ „Съдружие 94“

 

Александър Тодоров

ОКРЪЖНИЯТ СЪД ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е ОБЯВИЛ ВЪВ ФАЛИТ ЗАРАДИ ДЪЛГОВЕ КЪМ КРЕДИТОРИ ОТ 1 617 131 лева ЗКПУ „Съдружие 94“ в село Павел. Решението e от края на декември 2020 г., а неплатежоспособността е с начална дата 1 януари 2019 г. Рекордните задължения са към всички кредитори на опосканата кооперация с председател Александър Тодоров. 38-годишният мъж от доста време бил в Англия, казват местни жители, а телефоните му са изключени.

Производството по несъстоятелност срещу сдружението е образувано по искане на три фирми от Свищов, на които Тодоров дължи пари за химически торове, препарати и семена. По време на делото е изчислено, че дълговете към трите дружества са 250 000 лева. Според последния финансов отчет на кооперацията загубите й са за 600 000 лева, а стойността на активите е 75 000 лева. Освен трите свищовски фирми Тодоров дължи пари и на други фирми и срещу него са образувани три изпълнителни дела, а и е ипотекарен длъжник по банков кредит. Всички кредитори от доста време са наложили запори и възбрани на движимо, недвижимо имущество и ниви в селото. Частен съдебен изпълнител продава на търг и апартамент на председателя във В. Търново на стойност 72 000 лева. В полза на банка заради кредит още преди три години са заложени дружествените дялове на земеделската кооперация за производство и услуги „Съдружие 94”. Преди няколко години Тодоров вкарва в нова фирма въпросната кооперация и създава „Съдружие 2018” с основна икономическа дейност отглеждане на кокошки. През 2016 г. мъжът, когото всички наричат Сашо Руснака, започва рискованото начинание с обещанието да възроди ЗКПУ. Още тогава обявява, че слага 3000 кокошки носачки и бостан върху 25 дка. Казва още, че е поел кооператива в родното си село, който имало около 300 член-кооператори. Създава и фирма „Нитро Транс” за международен превоз и търговия. Тегли банков кредит и за него залага имущество на ЗКПУ „Съдружие 94”. Четири години по-късно всичко е съсипано, а него го няма.

В СЪЩОТО ВРЕМЕ БРАТЯТА АСЕН И СТЕФАН АНТИМОВИ ЗАПОЧВАТ ДА СИ ТЪРСЯТ РЕНТАТА от Александър Иванчев Тодоров, с когото са сключвали договори за нивите си. Стефан Антимов така и не е дочакал нито пари, нито съдебна справедливост и умира на 11 ноември 2020 г. 74-годишният му брат Асен Антимов, който живее в Плевен, продължава да пише жалби и сигнали до прокуратурата с надеждата държавната машина да направи проверка кой е виновен за съсипаната кооперация, където са бащините ниви. битката за обещаната рента от 60 лева за близо 120 дка ниви на съпруга си продължава Пенка Антимова, която живее в Павел. Договорите за тези ниви са сключени през 2018 г. и скрепени с мокър печат на кооперацията. Двамата съпрузи са член-кооператори и били доволни от Тодоров, заради това отново сключили договори с него. Към май 2020 г. те обаче окончателно разбрали, че пари няма да получат, и започнали да се жалват на прокуратурата във В. Търново въпреки добрите им и близки отношения с младия председател. По време на тази прокурорска проверка Тодоров обаче не е бил намерен и се иска отчет от една от счетоводителките. Тя обяснила, че още от 2016 г. кооперацията е започнала да изпада в дългове, а самата тя започнала работа през 2019 г. По това време и в началото на следващата година Тодоров бил плащал ренти избирателно и само частично се отчитал пред нея с касови ордери, но без да отчита паричните суми. Въпреки твърденията за измама от страна на Пенка Антимова прокуратурата отказва да образува досъдебно производство срещу Тодоров с постановление от 30 ноември 2020 г.

АСЕН АНТИМОВ ОБАЧЕ НЕ СПИРА ДА ПИШЕ ЖАЛБИ ДО ПРОКУРАТУРАТА И ДА ИСКА разследване за дейността на Александър Тодоров. Той обяснява, че е започнал да сезира МВР още от август 2018 г. как се ползва кооперацията за лична касичка и без разрешение от Управителния съвет и зад гърба на член-кооператорите. Възрастният мъж стига и до Апелативна прокуратура във В. Търново. Там неговите жалби попадат при зам. апелативния прокурор Светослав Калчев. В края на септември 2020 г. магистратът отменя постановления на Районна и Окръжна прокуратура в старата столица, с които отново е направен отказ от стартиране на досъдебно производство по същество за извършени нарушения от страна на Александър Тодоров в качеството му на председател. Прокурор Калчев разпорежда допълнителна проверка по сигналите на Антимов.

Оказва се, че още през 2018 г. в ЗКПУ „Съдружие 94” е извършвана полицейска проверка по данни за присвояване. На 15 ноември 2019 г. счетоводителката на кооперацията Венета Христова била привлечена като обвиняема. В началото на 2020 г. по наказателно от общ характер дело на Великотърновския районен съд Венета Христова е призната за виновна за присвояване на 32 388 лева, собственост на „Съдружие 94”. Сумата била присвоена от 23 януари 2017 г. до 27 ноември 2017 г. Това се случило с ордери, в които били посочени суми в по-голям размер от стойността на фактурите, и отчитане на разходи, за които липсвали фактури. По време на съдебното следствие въпросната присвоена сума била внесена в касата на кооперацията и Венета Христова е получила наказание от 1 г. условно с четиригодишен изпитателен срок. След това наказание прокуратурата отказва да образува дело срещу председателя, защото вече имало намерен и осъден виновник. Независимо от указанията на Апелативна прокуратура на 1 февруари 2021 г. прокурор от Районна прокуратура отново прави отказ по вече образуваната поредна преписка по поредната жалба на Асен Антимов. В това постановление се обяснява, че вече били събрани единствено доказателства на престъплението на счетоводителката Венета Христова, който била направила самопризнания за механизма на присвояване на 32 388 лева и ги била върнала. Ако Асен Антимов и останалите член-кооператори не били доволни от становището на прокуратурата, да се обърнели към гражданския съд, където да си търсят парите от председателя Тодоров.

КАКТО СЕ КАЗВА ОБАЧЕ, ИСТИНАТА В РОДНОТО ПРАВОРАЗДАВАНЕ ВСЕ някога излиза наяве. Съвсем наскоро е образувано досъдебно производство за длъжностни престъпления, измами и т.н., които евентуално са извършени от самия Александър Тодоров. Новото дело е на Районна прокуратура във Велико Търново и по него вече се разпитват свидетели от Павел.

„Много ще се радвам, ако истината излезе на бял свят. Аз имам 30 дка ниви и имам да получавам около 2000 лева рента за последната година. Не ми е само до парите, но преди няколко години аз предложих този млад човек да стане председател и сега не мога да се примиря със стореното от него и досегашното безхаберие на властта”, заяви Асен Антимов. Той цял живот е бил технически ръководител на строителни обекти у нас, в Русия и в Израел, работил е и в БДЖ. Припомня, че по негово време и за сто откраднати лева се е влизало в затвора…

Нели СУКОВА

Сн. Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *