Училището в Петко Каравелово спечели проект за 261 613 лв.

Основното училище „Васил Левски” в Петко Каравелово спечели проект „Заедно можем” по МИГ. Той ще осигурява достъп до качествено образование и е по Оперативна програма „Наука и

Директорът Емил Ангелов (вляво) заедно с представител на МИГ и гл. счетоводител на училището Марианка Касабова.

образование за интелигентен растеж“ 2014 – 2020 г. Стойността на проекта е 261 613 лв. и ще се изпълнява 30 месеца. Договорът е подписан от директора на училището Емил Ангелов. Партньори по проекта са детска градина „Детски свят” в Полски Тръмбеш и детска градина „Незабравка” в Петко Каравелово. Училището е печелило много проекти на образователното министерство, но за пръв път печели проект на общината в Полски Тръмбеш по МИГ с Павликени, поясни директорът Емил Ангелов. Той работи в това училище 26 години, а от 10 години е директор. Сега в училището има 99 деца, но вече има и доста нови ученици, които са се завърнали с родителите си от чужбина, отчита директорът и с носталгия добавя, че преди години са завършвали по 26 деца във випуск, а сега едва се стига до десет ученици.

Сред най-любопитните дейности по проекта ще бъде създаване на клуб на младия четец. Помещението ще бъде оборудвано с електронни четци за деца от IV, V, VI и VII клас. Те ще се учат на български език с любопитни четива, които ще развиват и обогатяват техния речник. Заедно с мажоретния състав на детската градина в селото и с танцовите състави на градината в Полски Тръмбеш и тези от училището ще се развиват още уменията на децата в различни видове танци, разказа още Емил Ангелов.

Сред другите цели е изграждане и допълнително усъвършенстване на двигателни умения и подобряване на двигателната дейност с организиращ и развиващ характер. Целите на клубовете са да се насърчава спортуването, закаляването и здравословния начин на живот и изява на спортните възможности на всяко дете. Чрез дейността се цели и пълноценното прекарване на свободното време на подрастващите.

Основната мисия на проекта „Заедно можем” има за цел да подпомага учениците и децата да се изградят като пълноценни граждани и да постигнат социална и творческа реализация. Дейностите, които ще се осъществят, са свързани със създаването на извънкласни клубове по интереси и ще допринесат за взаимното опознаване на учениците, в това число и от маргинализираните групи, за възпитаването им в дух на толерантност и за съхраняване и развиване на културната им идентичност в интеграционна мултикултурна среда.

Сн. личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *