471 четения

От понеделник част от учениците се връщат в клас

В ПОНЕДЕЛНИК СВОЕТО ТРАДИЦИОННО ПРИСЪСТВЕНО ОБУЧЕНИЕ В УЧИЛИЩЕ ПОДНОВЯВАТ ВСИЧКИ ДЕЦА ОТ I ДО IV КЛАС, КАКТО И ТЕЗИ ОТ VII, VIII И X КЛАС. Графикът, по който ще се случват занятията, е този, който действаше до налагането на последния локдаун от 22 март.

Ако епидемичната ситуация през следващите седмици не се усложни, от 26 април в клас ще се върнат и учениците от V, IX и XII клас. Зрелостниците традиционно приключват по-рано учебната си година, затова за тях е предвидено триседмично интензивно присъствено обучение.

Просветният министър Кирил Вълчев уточни, че приоритет са седмокласниците и абитуриентите, а вероятно на 17 май зад чиновете ще застанат отново децата от VI и XI клас.

Той нарече пожелателен обявения график за присъствено обучение, като подчерта, че изцяло зависи от бъдещите темпове на разпространението на коронавируса в училищна среда.

Вълчев информира, че се възстановяват практическите занятия в университетите, дуалната форма на обучение и индивидуалните изпити. В новата заповед, която здравният министър подготвя, ще бъде уточнено дали и езиковите центрове ще отворят врати.

По отношение на предложението на омбудсмана за отмяна на националното външно оценяване за четвъртокласници и десетокласници, образователният министър е категоричен, че това не бива да се допуска. Той аргументира мнението си с факта, че тези изпити мотивират децата да се развиват.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *