474 четения

Д-р Сибила Маринова и доц. Диана Димитрова удостоени с Почетния знак на държавния глава

Началникът на ОАРИЛ в областната болница във Велико Търново и регионален координатор по донорство за Северен централен регион д-р Сибила Маринова и доц. Диана Димитрова – директор на филиала на Медицински университет – Варна, в старата столица бяха удостоени с Почетния знак на държавния глава.

„Коронавирусът разкри болезнено недостатъците на здравната ни система – неравенствата в достъпа до медицински услуги и дисбалансите в разпределението на човешкия и финансов ресурс”, каза президентът Румен Радев в словото си на церемонията на „Дондуков” 2, на която връчи високото отличие на осем лекари и специалисти по здравни грижи за професионализма и всеотдайността им в грижата за здравето на пациентите и по повод Световния ден на здравето.

По думите на президента многото загубени човешки животи са направили нетърпимо пренебрежението към факта, че системата е смъртоносно болна по отношение на профилактиката и превенцията на социално значимите заболявания.

„През миналата година едно инфекциозно заболяване задейства паник бутона за значителния риск за здравето и живота, който крият неинфекциозните болести, като рак, диабет, сърдечносъдови заболявания, които са основната причина за високата смъртност в България.

Убеден съм, че правото на здраве, а не апетитът за печалба от болести трябва да бъде водещият принцип, на който се подчинява здравната ни система, каза още държавният глава. Правото на здраве на всеки българин да има възможност да достигне възможно най-високо ниво на физическо и психическо здраве и да го задържа дълго във времето”, каза Румен Радев.

Д-р Дончо Дончев каза от името на наградените, че за него е чест, че може да представлява колегите си, които цяла година без остатък дават всичко от себе си да се борят с една огромна, невидима и все още несвършваща напаст, и благодари на всички институции и хора, които проявяват внимание към тази борба. В памет на загубилите живота си медици в битката с коронавируса доц. Дончев цитира думите на Иван Вазов от стихотворението „Новото гробище над Сливница” – „Юнаци, лека нощ”.

Преди началото на церемонията с минута мълчание беше почетена паметта на медиците, които загубиха живота си в пандемията в изпълнение на своя професионален дълг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *