224 четения

Фериботът Свищов – Зимнич превозва по над 30 тира дневно

Трафикът е предимно от камиони от Турция и Иран към сърцето на Европа и обратно

 

ФЕРИБОТЪТ МЕЖДУ СВИЩОВ И РУМЪНСКИЯ ГРАД ЗИМНИЧ РАБОТИ С ПЪЛНИ ОБОРОТИ, КАТО ПРЕВОЗВА ПРЕДИМНО ТОВАРНИ АВТОМОБИЛИ. Заради пандемията движението на леки коли от двете страни на р. Дунав почти е замряло. Това съобщи Николай Попов, който е управител на фериботната линия. Тя се експлоатира от българо-румънското дружество „Интерлинк”.

Фериботът функционира от 2010 година. Той скъсява маршрута България – Румъния – Централна и Западна Европа в сравнение с пътя през Дунав мост при Русе и Гюргево. Близо 4 часа се намаля и времето, защото маршрутът избягва натоварения трафик на околовръстния път – Букурещ.

Речният транспорт се обслужва от два налични кораба. Прекосяването на реката става за 15 минути. Плавателните съдове пренасят по над 30 тира на ден между двата бряга на Дунав. Правят се общо 8 курса. Цената на транспортирането през реката на един камион струва 55 евро без ДДС.

„Ежедневно чрез фериботната линия се пренасят различни видове товари, като резервни части за автомобили, цитрусови плодове, бира, хранителни стоки и др. Преди качване на кораба камионите преминават задължителна дезинфекция”, уточни Николай Попов.

Той обяви, че в момента нивото на река Дунав е най-благоприятно за плавателна дейност, защото е от порядъка на 220 – 230 сантиметра и съдовете се движат безпроблемно.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *