6065 четения

Освободиха без обяснения шефката на РИОСВ след 6 години на поста и без наказания

Има ли връзка отстраняването на Елена Стефанова с екологичните проблеми във Велико Търново?

 

Елена Стефанова

ДИРЕКТОРЪТ НА РИОСВ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЕЛЕНА СТЕФАНОВА е освободена от поста без обяснения, научи „Борба“. Връчването на заповедта е станало на 6 април в кабинета й от екип на „Човешки ресурси“ на оглавяваното от Емил Димитров-Ревизоро министерство.

„Нас ни назначават така, че по всяко време могат да ни освободят без обяснения, и заради това не съм изненадана. Решението е на работодателя. Мога само да кажа, че експертите в инспекцията винаги са работили по закон и по съвест. Чувствам се добре и няма да се оплаквам, а още не съм решила дали да обжалвам заповедта”, заяви Елена Стефанова, потърсена за коментар.

СТЕФАНОВА УПРАВЛЯВАШЕ ИНСПЕКЦИЯТА 6 ГОДИНИ БЕЗ ЕДИН МЕСЕЦ. През това време няма забележка или някакво наказание. Не знаела срещу нея да има жалби или анонимни доноси, не е партиен член, не участва в схеми и не е подлагана на натиск. Тя бе назначена на поста в екоинспекцията, която отговаря за Търновска и Габровска област, след тежък конкурс. Във ведомството в двете области работят общо 37 души. Стефанова сплотяваше екипа с тиймбилдинг и бе убедена, че така хората се сближават и после работят по-добре. Винаги е твърдяла, че не е злопаметна и се чувства щастлив човек в личния и професионалния си живот. Елена Стефанова е от Пловдив и е филоложка от ВТУ. През 2006 г. започва работа в РИОСВ на гишето за приемане на документи. После записва и завършва екология в Габрово и веднага след това става експерт в отдел „Превантивна дейност“, където стига до началник. През 2015 г. участва в конкурса за директорския пост, след като Елин Андреев напуска, и го печели. После започва доста епични битки с нарушители и вероятно една от тях сега й коства поста.

Непрекъснато нарастващото сметище със строителни отпадъци край Леденик е една от най-големите екологични бомби.

СПОРЕД ЕДИН ОТ НАЙ-НАПОРИСТИТЕ СЛУХОВЕ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, УВОЛНЕНИЕТО е свързано със сметището за строителни отпадъци в Леденик, което обслужва цялата община. През февруари т.г. кметът на селото Антон Кръстев инициира група за решаването на екологичния казус с полузаконното сметище. То вече се е разпростряло извън имота си и се превръща в екологична бомба, която застрашава здравето на жителите на Леденик и близкото село Шемшево. Боклуците са унищожили част от съседна на депото широколистна гора и дори достигат земеделска земя отвъд гората. Сметището функционира от началото на 80-те години на XX век, като още през 1996 г. достига първоначалния си капацитет, използването му е преустановено и започва частична рекултивация, т.е. засипване с чиста пръст. След 2000 г. обаче рекултивацията тихомълком преминава в постепенно все по-активно използване отново като депо за строителни отпадъци. На 17 февруари се проведе обществено обсъждане за промяната на предназначението на съседните на сметището имоти с цел разширяване на депото. На обсъждането се разбра, че сметището функционира без необходимите разрешения. В резултат на неконтролираната експлоатация южният край на насипа на депото е надвиснал над река Янтра, а източно от сметището се е образувало езеро, дълго 200 метра и с обем от най-малко 6000 – 7000 куб. м. Езерото създава опасност от срутване на голяма част от насипа към Янтра. Заради това общинският съветник от „Демократична България” във Велико Търново Калоян Янков прати питане до кмета на В. Търново, но до момента няма отговор, каза той. Според Калоян Янков, който стана и депутат от обединението, този проблем е много важен. Той обаче заяви, че не е депозирал сигнали за несвършена работа по случая срещу РИОСВ. Екоинспекцията пък е издала 5 предписания до Община Велико Търново за сметището в Леденик още през март и те трябва да бъдат изпълнени. Дали те са дали основание на Министерството на околната среда и водите Елена Стефанова да бъде освободена точно след изборите, не е ясно.

Нели СУКОВА

Сн. архив „Борба“

 

 

4 коментара за “Освободиха без обяснения шефката на РИОСВ след 6 години на поста и без наказания

 • 08.04.2021 в 10:14
  Permalink

  Даже много я забавиха. Не я мислете само от Кроношпан и ЗЗ е взела достатъчно за да не работи до края на живота си

  Отговор
 • 08.04.2021 в 18:46
  Permalink

  Бърза карира?! От работа на гише за прием на документи, демек деловодителка, завършила екология в Габрово, станала експерт, началник и оп, директор! Ти да видиш! Забележителна кариера! Ей, това са калинките, с които е пълно по високите етажи на цялата държавната администрация! Да си ходи! В очакване на следващите калинки и калинчовци!

  Отговор
  • 13.04.2021 в 11:04
   Permalink

   Да не си самата уволнена директорка под мъжко име? Или някой роднина.

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *