1584 четения

Строителен хит във Великотърновско – фотоволтаични електроцентрали

20 са одобрени до момента от общината, още толкова чакат за позволителни

 

ФОТОВОЛТАИЧНИТЕ ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛИ СЕ ОКАЗВАТ АБСОЛЮТЕН СТРОИТЕЛЕН ХИТ ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКО. Главният архитект на града Николай Малаков разкри, че за последните месеци е одобрил 20 проекта за мощности до 30 киловатчаса. Още толкова чакат за издаване на строителни книжа, а интересът към този тип инвестиции нараства. Най-много проекти за соларни централи има в района на Шемшево, Леденик, Велчево, Беляковец, Малки чифлик и др.

Според запознати вложението в съоръжения, чрез които се добива еленергия от светлина, се изплащат за около 5 г. Енергийните оператори пък предлагат договори за изкупуване на тока за период от 15 години. Минимум 30 хил. лв. струва направата на фотоволтаик, при условие че се използват китайски мощности. Отделно се заплаща и цената на имота, в който се разполагат.

Енергията от фотоволтаични панели вече е конкурентна на цената на електричеството за промишлеността. Вече е възможно да се изгради соларна система за собствено потребление и инвестицията да се възвърне в рамките на 4,5 – 8 години под формата на намалени сметки за електроенергия.

НЯКОЛКО МЕСТНИ КОМПАНИИ ВЕЧЕ ИЗГРАДИХА СОБСТВЕНИ СОЛАРНИ ЦЕНТРАЛИ, с които си правят ток, а излишъка продават. Последният подобен проект е на базата на „Грестокомерс“. Един от наскоро одобрените проекти в региона е на фирмата „Яневи мениджмънт консулт“. Тя изгражда покривна фотоволтаична централа, част от която ще се намира върху жилищна сграда и ще е с капацитет от 30 киловата на час.

Фотоволтаичната инсталация се състои от 100 панела, свързани в инвертор. Десет от панелите ще бъдат монтирани на покрива на съществуващата жилищна сграда, а деветдесет броя – на земята в прилежащия терен. Любопитен детайл е, че покривната площ при този капацитет е само 180 кв. м. Присъединяването към електроразпределителната мрежа ще се осъществи съгласно сключен договор с електроразпределителното дружество.

ДРУГИЯТ АКТУАЛЕН ПРОЕКТ Е НА ЕДНА ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ КОМПАНИИ В РЕГИОНА – „ЗАХАРНИ ЗАВОДИ“ – ГОРНА ОРЯХОВИЦА. Комбинатът работи в момента по изграждането на собствена соларна електроцентрала, която ще осигурява по 1000 киловата еленергия от слънцето. Проектът за собствена фотоволтаична централа в момента се съгласува с Община Горна Оряховица и РИОСВ – Велико Търново.

Дружеството планира разполагането на 3564 монокристални фотоволтаични модула с обща мощност от 997,92 kWp, които ще бъдат монтирани върху статични конструкции на покривите на сградите. На първия етап ще се монтират панели с мощност от 320 киловата на час на територията на завода върху площ от почти 50 дка. Планирани са още три етапа за изграждане на модули, включително и върху покривите на производствените и административните сгради.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *