76 четения

Център „Амалипе” среща учители и студенти по педагогика от ромски произход с министъра на образованието

Поводът е Международният ден на ромите – 8 април

 

ЦЕНТЪРЪТ ЗА МЕЖДУЕТНИЧЕСКИ ДИАЛОГ И ТОЛЕРАНТНОСТ „АМАЛИПЕ” ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО И ДОЦ. Д-Р ЙОСИФ НУНЕВ ИНИЦИИРАХА СРЕЩА НА МИНИСТЪРА НА ОБРАЗОВАНИЕТО КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ с учители и студенти по педагогика от ромски произход.

„Повод е Международният ден на ромите – 8 април, признат от ООН, Съвета на Европа, Европейската комисия, ОССЕ и др. През 2021 г. се навършват 50 години от Първия международен ромски конгрес в Лондон, започнал точно на 8 април 1971 г., който поставя началото на съвременното ромско движение. По този повод в цяла Европа ще бъдат организирани множество събития”, обясни Деян Колев от център „Амалипе”.

По думите му целта на срещата с просветния министър е да се насочи вниманието към големия брой педагози от ромски произход, които работят в образователната сфера в България, и по този начин да допринесе за промяна на нагласите към ромската общност.

„Искаме да се повиши подкрепата на институциите за ромите, обучаващи се в педагогически специалности. По време на срещата преподаватели и студенти по педагогика от ромски произход ще споделят за своя път от махалата до университета и след това до класната стая като учители. Ще разкажат за предизвикателствата, с които са се сблъскали, както и какво ги е мотивирало да успеят и в същото време да запазят идентичността си. Ще споделят как се борят със стереотипите и др.”, изтъква Деян Колев.

Преподавателите и студентите ще поставят пред министър Красимир Вълчев важни въпроси, свързани с развитието на училищното образование.

Веселина АНГЕЛОВА

Снимка: авторът

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *