Здравните власти отчитат първи крачки от края на третата вълна на Covid-19 у нас

За последната седмица новозаразените и излекуваните вече са почти равен брой

Отчитаме първи крачки от края на третата вълна с много крехки тенденции за спад на заболеваемостта, но с отчетлива тенденция.

Това обяви на традиционния брифинг в четвъртък здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Отчита се и тенденция на намаляване на заетостта на леглата за пациенти с COVID-19 в болниците, каза още Ангелов. За последната седмица новозаразените и излекуваните вече са почти равен брой.

За денонощието новите случаи са 3 556. Направени са 17 713 теста, което означава, че процентът на заразените е 20.8 на сто. Оздравелите са 2 477, а починалите за последното денонощие – 116.

Започна постепенно задържане и спад на заболеваемостта, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. И отчете: България е на 9-о място в ЕС и на четвърто на Балканския полуостров.

Най-много са новозаразените в София, Варна, Перник, Бургас, Русе и София-област. С най-ниска заболеваемост са Разград, Видин, Кърджали, Търговище, Велико Търново и Габрово, отчете още Кунчев.

Прехвърли се платото, но тенденцията е крехка, защото на двуседмична база спадът на заболеваемостта е само със 7 %, каза председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Източник: паритени.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *