Пращат фалшиви имейли, че дължите пари

Съобщенията са от името на действащи частни съдебни изпълнители

През последните дни в Камарата на частните съдебни изпълнители се получиха множество сигнали от граждани за получени фалшиви имейли от името на частни съдебни изпълнители.

Като податели са посочени действащи частни съдебни изпълнители, но това е злоупотреба с техните имена. Заглавието на фишинг – имейла е „Покана за доброволно изпълнение“, съобщава на сайта си Камарата на частните съдебни изпълнители.

„В тази връзка, категорично и за пореден път предупреждаваме гражданите да не отварят такива имейли и прикачени към тях файлове, тъй като те са изключително опасни за потребителите“, напомнят от КЧСИ.

Частните съдебни изпълнители привеждат в сила съдебни актове и въз основа на съдебно решение се образува изпълнително производство. То започва с покана за доброволно изпълнение.

Съгласно разпоредбите на ГПК поканата се връчва чрез призовкар на място или се изпраща по пощата с обратна разписка и никога по имейл.  Използването на електронна поща при изпълнителните дела е изключение, и то само при изрична уговорка с частния съдебен изпълнител.
 

istock
„Съветваме гражданите при получаване на такива имейли да не отварят прикачените файлове, да проверят първо дали има частен съдебен изпълнител с такова име и веднага да се свържат по имейл или телефон с кантората му, за да получат необходимата информация.

Най-актуалните данни за действащите частни съдебни изпълнители на територията на Република България може да получите единствено на интернет-страницата на Камарата на частните съдебни изпълнители на следния линк: https://www.bcpea.org/bg/register„, пише още в сайта на КЧСИ.

Източник: паритени.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *