510 четения

Правителството даде 4 години отсрочка на концесионера на летище Горна Оряховица

С настъпването на пандемията срокът за инвестиции почти бе изтекъл, без да са вложени обещаните 32 млн. лева

 

Министерският съвет одобри искането на концесионера на летище Горна Оряховица да се удължи с 4 години срокът за изпълнение на задължителните инвестиции. Причина за поисканото изменение на концесионния договор е настъпилата пандемия от COVID-19 и последвалия сериозен спад в полетите на търговската авиация, както и въведените медицински мерки, изисквания и правила към работата на летищните оператори. Това налага основно пренареждане на приоритетите в инвестиционните намерения, така че те да отговорят адекватно на промените в търсенето и предлагането на летищни услуги, като същевременно се запази темпът на развитие, необходим за финансовото обезпечаване на летището.

Пандемията обаче настъпи, когато срокът за инвестиции почти беше изтекъл и в летището не беше вложено почти нищо от обещаните милиони.

Аеропортът бе отдаден на концесия през 2016 г. на консорциума „Гражданско летище Г. Оряховица 2016”. В него участват „Кристална вода” АД с 95% от капитала (дружеството се контролира от „Кей Ар Консулт” – фирма, свързвана с Румен Гайтански – Вълка) и държавното „Летище Горна Оряховица” ЕООД, чийто принципал е Министерството на транспорта, с 5%. Концесията е за срок от 35 г. и предвижда инвестиция от 32 млн. лева, като 22 милиона лева трябва да се инвестират в първите четири години от срока на концесията. Договорът предвижда модернизиране на летището и развитие на възможностите му за приемане на международни и вътрешни полети.

Инвестициите да бъдат извършени през първите осем години вместо през първите четири, реши правителството на 7 април.

„Промените в авиационния сектор налагат промяна на краткосрочните предвиждания и последователността на изпълнение на заложените в генералния план инвестиции. Едно от основните изменения в авиационната индустрия е промяната на флота на авиокомпаниите и използвания самолетен микс като типове въздухоплавателни средства. Наблюдава се тенденция авиокомпаниите да приземяват флота от по-големите типове самолети и да увеличават използването на малък и среден тип въздухоплавателни средства. Поради това към настоящия момент инвестициите в удължаване на пистата са нецелесъобразни. Операциите на летище Горна Оряховица с въздухоплавателни средства от малък и среден тип са напълно възможни и при сегашните физически характеристики на пистата. Концесионерът е предприел своевременно подготовка за удостоверяване на експлоатационната годност на съществуващата светотехническа система на пистата за излитане и кацане. Това ще доведе до удължаване на времето на експлоатация на летището в рамките на деня и нощта и увеличаване на приходите от авиационни дейности”, обяснява концесионерът.

Той е заявил още, че през последните месеци е получил голям брой запитвания за възможностите за базиране на самолети и тяхното техническо обслужване.

Генералният план на летище Горна Оряховица предвижда изграждането на хангар за техническо обслужване на въздухоплавателни средства, разширение на съществуващия перон и изграждане на нов за базиране на самолети. До настоящия момент тази възможност е разглеждана в дългосрочен план. Настъпилите промени обосновават необходимостта от изграждането на хангар за техническо обслужване и увеличаването на възможностите за паркиране на въздухоплавателни средства на по-ранен етап от планираното в концесията.

Веселина АНГЕЛОВА

3 коментара за “Правителството даде 4 години отсрочка на концесионера на летище Горна Оряховица

 • 09.04.2021 в 13:28
  Permalink

  „Аеропортът бе отдаден на концесия през 2016 г… инвестиция от 32 млн. лева, като 22 милиона лева трябва да се инвестират в първите четири години от срока на концесията.“ – пандемията дойде 2020, тъкмо 4г след 2016. Дали са инвестирали 32млн или им е добре дошло да искат отсрочки. В момента в който вече трябва да са инвестирали те искат тепърва още 4 години.

  Отговор
 • 11.04.2021 в 12:51
  Permalink

  Вълкът да е обеднял? Просто не му се занимава.

  Отговор
 • 11.04.2021 в 21:27
  Permalink

  Точно така. Ясно е, че нямат никакво намерение да работят за Летището. Но…парите са ги взели. Дори и да не разбираш, ще се усетиш, че нещо не е наред. Защо заблуждават и карат хората да се надяват. За това няма как да се развие региона. Нито влаковете му влакове. Да не говорим за автобусите и пътищата. Забравени сме от света.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *