Днес се чества 60-ата годишнина от първия полет на човек в космоса

 

В Русия празнуват емоционално годишнината от първия полет на човек в космоса, осъществен на 12 април 1961 г. от Юрий Гагарин, съобщи АФП.
Гагарин остава национален герой шестдесет години след полета си в космоса, отбеляза агенцията. На 12 април 1961 г. в 9 часа и седем минути московско време Гагарин се отправя в космоса от космодрума Байконур с космически кораб „Восток 1“. След 108 минути и една пълна обиколка на Земята Гагарин се приземява с парашут като първият човек, полетял в космоса. Днес на мястото има мемориален паметник.
Руският президент Владимир Путин в понеделник ще посети гр. Енгелс в Саратовска област, където е мястото на приземяване на Гагарин след първия космически полет. Оттам Путин ще проведе съвещание за развитието на космонавтиката.
„Името на Гагарин е вероятно единственото фамилно име, познато на всички в Русия – от четиригодишните до осемгодишните. Подвигът на Гагарин е нещо, което сплотява Русия“, каза пред АФП Вячеслав Климентов, заместник-директор по изследванията на Музея на космонавтиката.
Юбилейният Ден на космонавтиката, който се празнува в Русия в деня на полета на Гагарин, ще бъде отбелязан с кинофестивал, откриване нови музейни експозиции, пускането на самоделни ракети и други дейности в регионите на страната, съобщи ТАСС. Тържествата ще продължат до 30 април.
В Калуга, смятана за „люлка на космонавтиката“, предстои тържествено откриване на втория етап от изграждането на Държавния музей по история на космонавтиката „Циолковски“. Строителството продължава седем години. Музеят е разположен върху повече от 12 хиляди кв метра. В Калуга от 12 април до 17 април се провежда и международния кинофестивал „Циолковски“, в конкурсната програма са повече от 40 филма.
В музея на историята на военноморския флот в Москва ще има прожекции на фантастични филми, сред които и творби на Андрей Тарковски и Георгий Данелия.
В Оренбург, където Гагарин е учил и по-късно е създал семейство, ще бъде открит мемориален музей.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *