2650 четения

Млад мъж от Самоводене неглижирал COVID и починал

Смъртността от заразата в областта е 6,29 процента

 

ЗА ПОРЕДЕН СЛУЧАЙ НА БОЛЕН ОТ КОРОНАВИРУС В ОБЛАСТТА, КОЙТО УМИРА, ПРЕДИ ДА БЪДЕ ПРИЕТ В ЛЕЧЕБНО ЗАВЕДЕНИЕ, научи „Борба“. Драмата се разиграва в събота вечерта, когато екип на Спешна помощ отива на адрес в Самоводене, за да помогне на мъж с тежък задух. Пациентът е млад, около 30 – 35-годишен, и три дни по-рано посетил личния си лекар, за да му препоръча лечение. Джипито предписало медикаменти, заявило му, че има пневмония и го посъветвало да влезе в болница. Мъжът обаче отказал и си останал вкъщи.

Състоянието му драстично се влошило и така пропуснал възможността да бъде хоспитализиран навреме, за да може медиците да се борят за живота му. Каква е причината да неглижира състоянието си, не е ясно, но нашият екип разбра, че той е страдал от психично заболяване. Освен това е бил с тегло над 100 килограма, което допълнително влошава ситуацията, тъй като затлъстяването е един от най-рисковите фактори за инфекцията. В крайна сметка спешният екип транспортира пациента до болницата, като през цялото време му е подаван кислород. Мъжът издъхва, преди да бъде настанен в лечебното заведение.

ЗА ИЗМИНАЛИТЕ ТРИ ДНИ КОРОНАВИРУСЪТ ВЗЕ 13 ЖЕРТВИ. Починалите са на възраст от 60 до 90 години и общият им брой става 511. Смъртността е 6,29%.

В лечебни заведения са настанени 265 души, а на домашна терапия са 1214.

Лидер по инфектирани в областта остава община Велико Търново, следвана от Свищов и Павликени. Най-малко са заразените в Златарица и Сухиндол, съответно 7 и 8 диагностицирани.

По отношение на възстановяването на зелените коридори в областта се отчита слаб интерес. В събота са поставени едва 15 ваксини, а общият брой на имунизираните до момента приближава 15 500 дози. Втора игла са получили 2603 души.

Джипитата вече са обезпечени с трите вида ваксини и така освен че пациентите сами могат да изберат кой препарат да им бъде инжектиран, медиците могат да препоръчат най-подходящата субстанция. Очаква се във вторник общопрактикуващите лекари отново да получат доставка на ваксини от РЗИ.

Галина ГЕОРГИЕВА

3 коментара за “Млад мъж от Самоводене неглижирал COVID и починал

 • 12.04.2021 в 10:11
  Permalink

  Вервайте си че това е версията. Аз пък знам че е бил върнат от МОБАЛ понеже не бил с тежки симптоми

  Отговор
 • 13.04.2021 в 5:08
  Permalink

  Откакто министър Ангелов стана депутат от В.Т. (Герб) смъртността в областта значително нараства.

  Отговор
  • 13.04.2021 в 11:48
   Permalink

   То смъртността тук и без Ковид19 е рекордна, а със заразата официално е към 6- 7 процента, а пък неофициално доста хора си умряха по селата с хеморагична пневмония без PCR изследване.

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *