Швейцария заравя 2000 чифта долни гащи в услуга на науката

Фермери и собственици на градини „погребват“ 2000 чифта бяло бельо в Швейцария в услуга на науката, предаде ДПА. Целта на проекта е да бъде проучено качеството на почвата.
Държавният изследователски институт „Агроскоп“ изпраща по два чифта памучни гащи на доброволци, за да ги заровят в почвата. По-късно бельото ще бъде изследвано, за да се види доколко текстилът е разграден от микроорганизми.
„Това е показател за качеството на почвата“, заяви ръководителят на проекта Марсел ван дер Хайден.
Екологът отбелязва, че в Канада вече е имало подобни експерименти с гащи, но не и в такъв мащаб.
Известно е също, че заравянето на чаени торбички може да се използва за измерване на здравето на почвата.
Доброволците, явили се в отговор на отправения призив от института „Агроскоп“, ще „погребват“ стандартизирани чаени торбички за сравнение и ще взимат проби от почвата, за да тестват надеждността на метода с гащите. Проектът се изпълнява под името „Доказателство долно бельо“.
В рамките на проучването единият чифт гащи ще бъде изкопан и сниман от ливадите, лехите и нивите след един месец, а вторият след още един. След това разграждането на естествените влакна ще бъде анализирано дигитално – колкото повече са дупките, толкова по-здрава е почвата.
В пилотно проучване доброволците са „погребали“ собствени гащи, но по думите на Дер Хайден тъканта им не е била съпоставима. Ето защо изследователите сега разчитат на стандартизирано бельо. „Това е по-научно“, казва ръководителят на проекта.
Марсел ван дер Хайден допълва, че проучването също така има за цел да подчертае заплахата за жизненоважната почва от ерозия, прекомерна употреба на торове и строителство.
Според „Агроскоп“ всяка година площ два пъти и половина по-голяма от тази на Швейцария се унищожава по целия свят по такъв начин, че става неизползваема за земеделие.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.