Питейната вода в региона става все по-чиста

МОНИТОРИНГЪТ НА ПИТЕЙНАТА ВОДА В ОБЛАСТТА ЗА ПЪРВОТО ТРИМЕСЕЧЕНИЕ НА 2021 ГОДИНА, който проведе Регионалната здравна инспекция, драстично се различава от същите проучвания за предходните периоди. Този път от изследвани 28 броя проби на животворната течност само при две е установено отклонение от нормите. Това е показателно за повишеното качество на течността, която пият жителите на региона, тъй като в разработката се уточнява, че няма пропуснати населени места в планираната проверка на водоизточниците.

В доклада е посочено, че е налице присъствие на бактериите ешерихия коли и коли форми във водата в еленското село Петковци. В полскотръмбешкото село Страхилово пък в животворната течност има превишение на нормата за нитрати.

От РЗИ съобщават, че във ведомството са представени за отчетения период 6 програми, касаещи качеството на водата в областта. Те са съответно за две населени места в Стражица, а останалите – за ведомствени водоснабдителни системи и минерални водоизточници в община Полски Тръмбеш.

Здравните власти са издали предписание на управителя на „ВиК Йовковци“ за провеждане на необходимите дейности по изчистване на водата в Петковци от засечените бактерии.

Заключението от проучването на експертите за последното тримесечие на 2020 г. бе, че в 23 населени места в региона има отклонения от стандартните норми. Проблемът бе засечен в почти цялата област, като най-засегнати бяха общините Велико Търново, Горна Оряховица, Полски Тръмбеш и Павликени. Тогава освен традиционните нитрати и бактерии бе установено и присъствие на метала калций.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *