Държавата даде 2 млн. лева за превръщането на старата митрополия във Велико Търново в светски колеж

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ НА СВОЕТО ЗАСЕДАНИЕ В СРЯДА ОТПУСНА 2 МЛН. ЛЕВА ЗА

Старата митрополия

ОСНОВЕН РЕМОНТ И РЕКОНСТРУКЦИЯ НА СТАРАТА МИТРОПОЛИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Тя е с голяма историческа стойност за града, като сградата е предвидено да се превърне в модерен светски колеж. Проектът е дело на великотърновския архитект Николай Георгиев. Идеята и инициативата за изграждането на най-новото учебно заведение в старата столица е на Великотърновския митрополит Григорий.

Между 50 и 100 деца и младежи ще могат да се обучават в колежа, в който ще се преподават няколко богословски науки, но и светски предмети, като земеделие, счетоводство, деловодство, горско дело и други. Учебната програма ще бъде съгласувана с Министерството на образованието и науката.

През годините в старата митрополия, която е в подножието на хълма Царевец, е имало старчески дом и ветеринарна клиника, някои помещения са ползвани и от Археологическия музей. Постепенно сградата е изоставена, а през 1986 година след земетресението пада камбанарията на западната фасада. През април миналата година в митрополията избухна голям пожар, който унищожи изцяло покривната конструкция.

Премиерът разгледа и новия корпус на областната болница, придружаван от директора й д-р Стефан Филев.

СЛЕДВАЩАТА СПИРКА НА БОЙКО БОРИСОВ В СТАРАТА СТОЛИЦА БЕШЕ МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“. В областната болница премиерът разгледа строителството на новия корпус, който ще приюти отделенията от втората база на лечебницата, известна като Стара болница. Директорът на лечебницата д-р Стефан Филев информира премиера, че на 450 000 лв. възлизат само транспортните разходи заради отдалечеността между отделенията в двете бази, тъй като разстоянието е 5 километра.

 

Веселина АНГЕЛОВА

One thought on “Държавата даде 2 млн. лева за превръщането на старата митрополия във Велико Търново в светски колеж

  • 14.04.2021 в 23:22
    Permalink

    Много мил жест. Чудесно намерение. Велико Търново има нужда така да се постъпи с всички паметници на културата.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.