2993 четения

Бутикови шоколадови бонбони, наподобяващи скъпоценни камъни, твори великотърновка

Сладките бижута на Ваня Максимова имат огледален блясък и са уникален подарък за всеки повод

 

ЕФЕКТНИ БОНБОНИЕРИ, КОИТО ПРЕНАСЯТ ЧОВЕК В ЧУДЕН ШОКОЛАДОВ СВЯТ и могат да подобрят настроението на всеки, станаха запазена марка на креативната сладкарка от старата столица Ваня Максимова. Майсторката на захарни творби изработва ефектни и цветни хапки щастие, подходящи за подарък за всевъзможни поводи. Болярката подрежда шокопроизведенията си в оригинални кутии и крайният ефект слага в малкия си джоб купешките бонбони.

33-годишната жена се впуска в сладкарското изкуство преди 6 години. Започнала с торта за рождения ден на дъщеря си, поставяйки си амбициозната задача да създаде сладкиш, декориран със захарен фондан, представящ сюжета джунгла. Резултатът бил впечатляващ и така се запалила по пипкавото хоби. Лека-полека нейните приятели и познати разбрали за уменията й и започнали да й поръчват десерти. Ваня осъзнала, че ако иска да продължава да се развива в тази сфера, следва да надгражда знанията и способностите си. Преминала курсове у нас и в чужбина –  Белгия, Сърбия, Украйна и т.н. Работила като сладкарка в няколко заведения в града и накрая, след като успяла да натрупа опит, се решила да продължи сама професионалния си път. Днес е собственичка на цех и има две работнички.

Отдавна загубила бройката на сладките творби, които е направила до момента. В портфолиото й присъства огромно разнообразие от торти –чийзкейк с боровинки, торта с бейлис, спаначена с маскарпоне и малини, брюле с вишни, шоколадова, френска селска, торта с шамфастък и шоколад и т.н. Впечатлява и с десерти, в които влага различни видове алкохол – ром, бейлис, уиски.

„ОТВОРЕНА СЪМ ЗА ВСЯКАКВИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА, ПОСТОЯННО МЕ ИЗНЕНАДВАТ С НОВИ ТЕМИ – детски и за възрастни. Няма нещо, което да си ми поръчали и да не съм го направила. Винаги за тортите, за които съм се притеснявала най-много дали ще се получат, се получават едни от най-красивите и сполучливите. Мусовите торти са ми голяма страст. Те са по-различни от стандартните, защото в тях има лъскави глазури, вътре са с центрове и т.н., различна консистенция – мека и хрупкава. За тях човек трябва има усещане как да съчетаеш компонентите“, обяснява Ваня.

Всеки сладкиш съдържа три основни елемента – блатове, крем и декорация, а всички те си имат своя специфика и отнемат доста време. Уточнява, че противно да очакванията, истината е, че колкото повече престои една торта, толкова по-вкусна става.

Декорацията се прави от захарен фондан – на ръка и със специални инструменти. Споделя, че е пипкаво занимание, при което се комбинират цветове, детайли и т.н.

Най-сложната торта, която е правила, включвала 200 парчета, с декорация въртележка и тежала близо 40 кг.

Отскоро 33-годишната жена започнала да прави и уникални шоколадови бонбони.

„С голяма страст подхождам към шоколада. Пробвах и видях, че мога да се справя с приготвянето на бонбони. Изискват се доста знания за темперирането на шоколада и какаовото масло, въображение, сложни техники. Постоянно експериментирам и пробвам нови неща. Накрая бонбоните стават толкова лъскави, че човек да може да се огледа в тях. Пълнежите вътре също са много важни“, обясни Ваня.

Търновката подчерта, че в сладкарството няма възможност за импровизация по отношение на количеството на влаганите съставки, което е точна наука. След като изпълни всички стъпки, сместа се излива в специални поликарбонатни форми, които са доста скъпи. За да се направи разнообразие от форми, са нужни повече такива приспособления. Болярката има над 100, с които се снабдила от чужбина.

КАТО СОБСТВЕНИК НА МАЛЪК БИЗНЕС, ТВЪРДИ, ЧЕ И ПРИ НЕЯ СЕ УСЕТИЛ НЕГАТИВНИЯТ ЕФЕКТ НА ПАНДЕМИЯТА.

„Няма бизнес, който да не е пострадал от противоепидемичните мерки. Хората няма къде да се събират, но храната е последното нещо, от което се отказват. При положение че няма парти, поне си позволяват торта. Децата цяла година чакат Коледа и рождения си ден. И това ще отмине, всички имат нужда от събития и празници, които да ги разведрят. Не трябва да падаме духом. Сладкото стимулира хормона на щастието и е най-добрият афродизиак“, споделя с усмивка 33-годишната жена.

Галина ГЕОРГИЕВА

Един коментар за “Бутикови шоколадови бонбони, наподобяващи скъпоценни камъни, твори великотърновка

  • 14.04.2021 в 14:00
    Permalink

    На вид хубави, дано и вкус да имат. Че при повечето бонбони се набляга само на външния вид.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *