Домашни задължения, които определено са вредни за бременните

Да вдигат тежко, да вдишват опасни миризми и мръсен въздух – това са много вредни неща за бременната, близки до ума. Но има жени, които просто не се спират и, образно казано, местят гардероби дори, когато влязат в деветия месец.

При почистването на дома има и други специфични дейности, които са в графата „абсолютно забранени“ за бъдещите майки:

– разместване на мебели,

– почистване на котешката тоалетна,

– работа със стълба или качване на стол, например за да се достигне някой висок шкаф,

– окачване на корнизи и пердета,

– ремонтни работи,

– прекомерно сгъване и клякане, за да се набута нещо под леглото…

Тези неща ще трябва просто да ги върши някой друг, а бременните се налага да се запознаят по-подробно с това какво е разумно да правят сами, за да имат чисто и подредено жилище, и да бъдат здрави и бодри.

Влажно почистване

Ако лекарят не е предписал друго и разрешава леки физически натоварвания, бъдещата майка може спокойно да обира прашните места с влажна кърпа. Просто трябва да забрави за миенето на пода на колене и ходенето върху хлъзгав под. Слава богу, измислени са по-добри начини за почистване от парцала. Запомнете – никакво навеждане и натоварване на гърба.

За да се избегнете натоварване на гръбначния стълб, може да използвате специален корсет за бременни.

Пране

Тук е мястото да напишем ода за пералните машини, облекчаващи живота на всяка домакиня, но по-важно е да предупредим бременните за нещо елементарно, след като пералнята спре:

в никакъв случай не вдигайте и не носете пълен кош с изпрани дрехи, защото вдигането на тежести носи риск да се отлепи плацентата и опасността бременността да се прекъсне е голяма.

Снимка: Guliver / iStock

Мокрите дрехи могат да тешат повече от 10 кг – не си и помисляйте да вдигате наведнъж!

Битова химия

В този деликатен период от живота си се старайте да чистите без агресивни препарати, съдържащи амоняк, хлор и други корозивни елементи – опасни са за бременните. По-добре се обърнете към „бабешките“ средства за почистване – сода бикарбонат, лимонова киселина, оцет и екологични препарати: перилни прахове, вода за уста, течност за измиване на прозорци и т.н. – те нямат остра миризма, не раздразват кожата и не съдържат вредни вещества за околната среда

Ако пък толкова се налага да използвате препарати, които съдържат хлор, слагайте маска и ръкавици. Заменете праховете и спрейовете с течни продукти, те са по-безвредни.

Гладене

Чувствате прилив на сили и решавате да изгладите всичко неизгладено у дома – помислете много внимателно дали наистина трябва да го направите! През бременността дългото стоене на крак може да предизвика отичане, нарушаване на кръвообращението и увеличено артериално налягане.

Гладете 10-15 минути – не повече! Така и бельото няма да се натрупва, а и вие можете да избегнете неприятни проблеми.

Готвене

От това занимание няма как да избягате дори през периода на бременността, но: можете да отложите всички кухненски подвизи за по-нататък и да се концентрирате над прости блюда, които не изискват дълго приготвяне.

Отдайте предпочитание на свежите салати от сезонни зеленчуци, плодовете, млечните продукти, пълнозърнестите каши.

Старайте се да не стоите прави дълго време, ако се почувствате отпаднали, или се появи болка в гърба, сменяйте позата и сложете под краката малка стъпенка, за да уравновесите центъра на тежестта на тялото.

И още: Вземайте предмети от пода внимателно, без резки движения – като сгъвате краката в коленете или като заставате на едно коляно.

Не забравяйте: в случай на заплаха за бременността се налага да изключите всички, дори най-леките работи по дома и да си лежите и почивате кротко.

Източник: Новите родители

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *