4198 четения

Ръст в цените на имотите около Велико Търново въпреки пандемията

„Картала“, „Акация“ и центърът са най-скъпите райони в града

 

ВЪПРЕКИ ПАНДЕМИЯТА ЦЕНИТЕ НА ИМОТИТЕ В ОБЛАСТТА НЕ ПАДАТ, А НАПРОТИВ – ДОРИ ОТЧИТАТ РЪСТ. Противно на първоначалните очаквания, пазарът на имоти не бе сериозно засегнат през годината на пандемията. Това показват данните на агенциите в края на 2020 г. Оптимистична е и прогнозата им за пазара на жилища за 2021 г., те отчитат голяма активност още в началото на новата година, сподели Любомир Филипов, ексклузивен партньор на „Адрес недвижими имоти“ за регион Велико Търново и Габрово – най-голямата агенция за имоти у нас.

В старата столица най-предпочитани квартали от купувачите са „Акация“, „Картала“, център и широк център, както и „Колю Фичето“ и „Бузлуджа“. Там цените варират между 600 и 700 евро на кв. м за тристайни жилища, както и между 500 и 650 евро при двустайните. Все по-търсени са жилищата ново строителство. Като едва 30% от жилищата в района се закупуват чрез кредит от банка, за разлика от други региони, в които процентът е около 60%.

Агенциите отчитат ръст от 40% в цените на имотите извън града, в непосредствена близост от около 20 – 30 км.

В Горна Оряховица цените на имотите остават стабилни и без промяна, докато в Лясковец търсенето и предлагането намаляват.

„Работата от вкъщи е наложила осезаемо желание за работен кът и дори кабинет, в който спокойно хората да се отдадат на работните си ангажименти. Това е и причината все по-често да се търсят тристайни апартаменти с две спални и голяма тераса. Очаквам да продължи интересът към имотите на партерни етажи със собствен двор“, сподели още Любомир Филипов.

СИТУАЦИЯТА С COVID-19 СЕ Е ОТРАЗИЛА СЪЩЕСТВЕНО ВЪРХУ ПАЗАРА НА БИЗНЕС ИМОТИ. Затварянето на големите търговски вериги и молове е довело до сериозен спад в търсенето на търговски и офис площи. Наемодателите са направили корекции в наемните цени с цел да запазят наемателите. С около 10% са паднали цените на наемите в областта, като има около 15% свободни жилища под наем, за което главна причина е онлайн обучението и липсата на студенти в града.

Пренасочването на търговията към онлайн каналите е довела до увеличено търсене на складови и промишлени площи както за наем, така и за покупка.

„Доста от фирмите започнаха да търсят варианти за оптимизиране на използваните площи. През изминалата година индустриалните площи се оказват като най-предпочитан сегмент от инвеститорите на бизнес имоти благодарение на онлайн търговията, стимулирана от пандемията. По лични наблюдения индустриалните имоти в момента се смятат за най-сигурна инвестиция. Дългоочакваните големи инфраструктурни проекти през 2021 год. навлизат в региона, това ни дава надежда за увеличен инвеститорски интерес“, каза още Любомир Филипов.

Според статистиката обемът на инвестираните средства в индустриални и логистични площи в региона е нараснал спрямо предходната година.

През 2021 г. важна роля ще продължават да имат банките и тяхното поведение при управление на кризата и евентуалното нарастване на необслужените кредити след изтичане на мораториумите. Към това следва да добавим и безработицата като водещ фактор за развитието на пазара, който трябва да се следи отблизо.

Дияна ГАНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *