COVID-19 по света

В Италия започва експеримент с втора доза от ваксина срещу коронавируса при ваксинирани с първа доза на АстраЗенека

В Националния институт за инфекциозни болести „Спаланцани“ в Рим започна изпитание за прилагане на втори дози на ваксини срещу коронавируса, които са различни от първите приложени дози, съобщава РАИ Нюз.
600 доброволци, получили първа доза на ваксината на АстраЗенека, ще бъдат ваксинирани с втора доза от друга ваксина. Те ще бъдат разделени на четири групи. Първата ще получи доза от ваксината на Пфайзер, втората от ваксината на Модерна, третата от група ще получи като втора доза една от двете дози на руската ваксина Спутник V (известна като доза Ad5), а последната група ще получи другата от двете дози на руската ваксина, известна като (доза Ad26). Руската ваксина е съставена от две различни дози.
Експериментът в Рим започна при съгласието на Института Гамалея в Москва, разработил руския препарат. В случая с руската ваксина експериментът е насочен в две направления. Първото е ефикасността на ваксината при различните варианти на коронавируса, включително по-рисковите, а второто направление е както и при двете американски ваксини – какво се случва, когато след първа доза от една ваксина се добави втора доза от друга ваксина.
До експеримента се стигна, след като регулаторни органи препоръчаха възрастови ограничения при използването на ваксината на АстраЗенека след редки случаи на кръвни аномалии, свързани с кръвни съсиреци.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *