4 навика, които могат да са опасни за детските зъби

азват, че детските зъби са „меки“ и поради тази причина, лесно могат да се поддадат на изкривявания или изправяне.

На практика те не са точно меки в смисъла, който влагаме в това понятие, но е истина, че е много лесно да им се въздейства – както в добра, така и в негативна посока.

Корекцията на зъбите е друга тема и тя задължително се прави с помощта на специалист ортодонт.

Но справянето с негативните последици от някои вредни за детските зъби навици е напълно във възможностите на родителите. Нужно е да вземете навреме мерки, ако забележите един от тези 4 наистина опасни навика.

1. Ах, този сладък палец

Смукането на палеца може и да изглежда много сладко отстрани, но всъщност е вредно за зъбите. За малкото дете това е начин за успокояване, който обаче не носи никакви други ползи, а по-скоро нанася трудно поправими вреди, тъй като променя захапката и изкривява горната челюст.

Силно изпъкналите напред горни зъби са често резултат именно от този навик. Лошото е, че колкото повече време минава, толкова по-трудно става отказването от палеца. Затова вземете мерки максимално бързо.

2. Удобният биберон

Биберонът наистина помага в определен етап от живота на бебето. Но продължителното му използване крие рискове.

След навършване на една годинка, той вече става опасен, тъй като увеличава подвижността на зъбите, което води до изменения на леглата им във венците. Това се отразява на постоянните зъби, които могат да поникнат не на точното място и резултатът е крива усмивка, която е не само естетически, но и здравословен проблем.

3. Дъвченето на храната

Да научите детето да се храни е част от неговия растеж. Но трябва да го научите и да се храни правилно. Не става дума за здравословно хранене, а за правилно дъвчене на храната.

Специалистите констатират редица проблеми в захапката, които са резултат именно от неправилното дъвчене – например само с предните зъби, като заек. Това е присъщо за много деца и задачата на родителите е да коригират този навик навреме, за да не създаде проблеми на по-късен етап.

4. Скърцане със зъби

То може да е знак за различни проблеми и е важно да се върнете леко назад във времето, за да откриете причината за появата му. Възможно е детето да се е изплашило от нещо навън – например внезапен лай зад гърба му, докато е тичало в парка, или да има някакъв здравословен дискомфорт, за който е добре да се консултирате и с педиатъра му.

Откриването на причината е част от решаването на проблема. Добре е да посетите и детски зъболекар, който също да провери дали всичко е наред със зъбките на детето. Важно е да вземете мерки отрано, тъй като скърцането износва емайла на зъбите и освен това нарушава правилната им подредба в устата на детето.

Източник: Обекти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *