82 четения

Изследване разкри причината да изпитваме постоянен глад

Някои хора са се сблъсквали с тежките последствия от непрестанния глад, който изпитват, но вместо да се опитват да се подлагат на зверски диети, по-правилно е да потърсят причината за това усещане.

Това може да се дължи на това, че когато нивото на кръвната захар рязко спадне няколко часа след нахранване, това води до по-силно чувство за глад и поемане на повече калории.

Това потвърждава изследване, част от по-широка програма за анализ на влиянието на различни фактори върху метаболизма на човека. В него са включени учени от университетите King’s College, Харвард, Лийдски, Масачузетски, Нотингамски и др.

За някои хора е по-трудно да свалят килограми, дори при контролиран прием на калории с конкретна диета и в основата на затруднението стоят индивидуалните различията в метаболизма.

Всяко от изследваните лица носи залепващ се глюкомер, както и електронни устройства, следящи активността и съня на човека. Допълнително, с помощта на апликация се проследява нивото на глад, в колко часа се храни всеки и какво яде.

В проучването е събрана и анализирана информация за нивата на кръвна захар на над 1000 човека, след прием на стандартна закуска и свободно избрани храни през остатъка от деня, в рамките на две седмици. Общия брой закуски е 8000, а всички приети хранения са над 70 000.

Стандартната закуска се базира на мъфини, притежаващи горе-долу еднакъв брой калории, но различни съотношения нутриенти. Изследвани са и нивата на кръвна захар при гладуване.

Дори при прием на еднаква храна, се оказва, че се наблюдават огромни разлики в глюкозата между различните хора. Учените обясняват, че разликите нямат връзка с възрастта, теглото на човека и индекса на телесната му маса.

Вместо да изследват пиковете на кръвната захар след нахранване, учените анализират спадовете, които се наблюдават при някои доброволци 2-3 часа след нахранване. При тези спадове се наблюдава значително понижаване на кръвната захар под нормата.

Тези с по-големи спадове (Big dippers) имат до 9% по-силен глад и се хранят около 30 минути по-рано от останалите. Оказва се, че на ден приемат около 200-300 калории повече.

Източник: марица.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *