1285 четения

От „Търново рънс“ прокараха пътека до крепостта Ряховец

Калин Василев повежда над 200 души на 17-километров поход към средновековната твърдина

 

СЪЗДАТЕЛЯТ НА ИНИЦИАТИВАТА ЗА ДВИЖЕНИЕ И ЗДРАВЕ „ТЪРНОВО РЪНС“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО КАЛИН ВАСИЛЕВ И ДОБРОВОЛЦИ СА ПРОЧИСТИЛИ ПЪТЕКИТЕ, които отвеждат до върха на прочутата крепост Ряховец край Горна Оряховица. В благородната дейност се включили десетина ученици от различни училища в старата столица.

„Организирам по над 30 похода годишно и непрекъснато търся нови дестинации, които да включвам в маршрутите, за да е интересно на моите последователи. Разбрах за средновековната крепост, където от няколко години се провеждат археологически проучвания и изследователите са разкрили множество древни тайни. Свързах се с ръководителя на разкопките Илиян Петракиев и той ни посочи откъде минават подходите към калето“, разказа Калин Василев.

Докторът по генно инженерство допълва, че още щом обявил идеята в социалните мрежи, и доброволци изявили желание да се включат в прочистването на пътеката към крепостта. Василев ги снабдил с инструменти – ножици, триони, ръкавици, и след усърдна 4-часова работа бил пробит коридор през шубраците. Малко след това с още петима души направили опознавателен подход до атрактивния исторически обект.

„Имаме Фейсбук страница с над 11 000 членове, а постовете ни събират по над 40 000 лайка. Оказа се, че и този път успях да заинтригувам стотици хора от региона, зажаднели за излети сред китната ни природа“, споделя Калин Василев.

Близо 200 души вече са изявили желание да се включат в похода на 17 април до крепостта Ряховец. Те ще преминат 17-километрово трасе, чието начало е от крепостта Царевец във Велико Търново и преминава по скалния венец над манастира „Света Троица“ през хижа „Божур“ край Горна Оряховица по новата пътека и стига до крепостта Ряховец.

„Там ще ни чакат археолозите, които ще изнесат беседа за историята на древната твърдина и за находките, които свидетелстват за живота през миналите епохи в района“, казва с нескрит ентусиазъм Калин Василев.

Веселина АНГЕЛОВА

Сн. личен архив

Един коментар за “От „Търново рънс“ прокараха пътека до крепостта Ряховец

  • 15.04.2021 в 11:28
    Permalink

    Имаше една крепост Раховец десетилетия наред. Даже хотелът на центъра на ГО се казва Раховец. И изведнъж се намериха по-учени от учените, които решиха да се направят на интересни и да кажат, че било Ряховец с Я, а не с А. Подобна история като Хан Аспарух, който трябвало да бъде кан, защото някой явно е намерил аудио запис от онова време и е чул К.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *