Горещи новиниОбщество

След година пауза Съборът на овцевъдите се завръща в четиридневно издание край Петропавловския манастир

Форумът ще се състои от 6 до 9 май и впечатлява с богата програма

НА ФИНАЛНАТА ПРАВА СА ДЕЙНОСТИТЕ ПО ПОДГОТОВКА НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪБОР НА ОВЦЕВЪДИТЕ, който е най-мащабното фермерско събитие на Балканския полуостров. След като миналата година пандемията попречи за провеждането му, сега организаторите разширяват проявите и ще осигурят на посетителите четири дни забавление, вкусни храни и атракции. Запазва се локацията, на която ще се случват всички дейности по мероприятието – поляните край Петропавловския манастир до Лясковец. Атрактивният форум ще бъде открит на Гергьовден и ще приключи на 9 май.

Деветото издание на събора ще премине под мотото „Българските храни от български суровини“. Организаторите залагат на запазената марка на събитието, а именно да съчетае стопанския аспект на овцевъдството и козевъдството с богатата родна култура, традиции и фолклор.

Ще има обособени зони за продажба на фермерски продукти, които могат да се купят директно от производителите, представяне на старовремски кулинарни традиции и на здравословните месни и млечни храни.

Предвидени са изложения на чистопородни овце и кози, селскостопанска техника, оборудване, фуражи, специализирани медикаменти и литература. Ще бъдат показани различни видове кучета и коне и интересни демонстрации.

ГРАДУСА НА НАСТРОЕНИЕТО ЩЕ ВДИГНАТ ЗАБАВНИ ФЕРМЕРСКИ НАДПРЕВАРИ – състезания по доене и ръчна стрижба на овце, за най-тежък коч, машинен млеконадой от кози, теглене на товари от коне тежковози и други.

Фолклор от цяла България ще бъде представен на съпътстващия събора Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“. За запалените по народните танци четири дни ще има голямо „Гергьовско надиграване“, в което ще могат да се включат формации от страната, изучаващи български народни хора.

Любопитен и нов момент във форума е етно възстановката „ЧифликЪт“. Чрез нея ще оживеят поминъкът и битът на старите пастири. За целта ще бъдат използва интерактивни музейни експозиции, които ще пренесат посетителите в далечното минало.

В ЗОНАТА ЩЕ БЪДАТ ПРЕДСТАВЕНИ И ТРАДИЦИОННИТЕ КЪЩНИ ЗАНАЯТИ И ЩЕ МОЖЕ ДА СЕ ВИДИ КАК Е ИЗГЛЕЖДАЛ БЪЛГАРСКИЯТ СЕЛСКОСТОПАНСКИ ДВОР преди повече от 100 години. Там ще има открити уроци по гайда, кавал, народни танци от всички етнографски области на страната, хайдушки игри.

Най-малките посетители ще могат да се забавляват в детската творителница с различни арт работилници и пленери.

Съборът на овцевъдите се организира от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация със съдействието на министерството на земеделието и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *