COVID-19 по света

Сърбия стана първата държава в Европа, която ще произвежда руската ваксина Спутник V

В института по вирусология „Торлак“ в Белград вчера бе извършено пълненето на първата серия контролни дози руска ваксина против коронавируса, съобщават сръбските медии.

Така в Сърбия започна производството на руската ваксина „Спутник V“, съобщи Руският фонд за преки инвестиции /РФПИ/. С това Сърбия стана първата държава в Европа, която ще произвежда Спутник V. 

Производството в Сърбия съответства на най-строгите стандарти, съобщи РФПИ. По-нататък е възможен износ на препарата в други страни в региона, отбелязва фондът.

Ваксинирането с руската ваксина в Сърбия започна на 6 януари.

Общинският съвет в Белград възнамерява всички наематели на заведения, чиито градини се намират на обществено място, да бъдат освободени от такси за месеците юни и юли. Това съобщи заместник кметът на Белград Горан Весич в профила си във Фейсбук, пише в. „Вечерне новости“.

Решението ще бъде прието на заседание на общинския съвет този месец. Весич подчерта, че решението е взето с цел да се запазят работните места в ресторантьорския сектор, които в Белград са около 40 000, както и да се помогне на ресторантьорите по време на пандемията.

По-рано Весич съобщи, че целта е в Белград да бъдат ваксинирани 750 000 граждани, което е около 57 процента от пълнолетното население на сръбската столица. Весич изрази увереност, че този резултат ще бъде постигнат през следващия месец.

Община Белград в сътрудничество със Стопанската камара на Сърбия ще организират ваксинирането на хората, работещи в ресторантьорския бизнес, във фризьорските и козметичните салони и в хлебопекарните, съобщи градският секретар за социална защита Наташа Станисавлевич.

Тя изтъкна, че става въпрос за хора, които в работата си всекидневно са в непосредствени контакт с голям брой хора. Ваксинирането не е задължително, а доброволно, и акцията е само още едно усилие на община Белград тези групи да могат да се върнат възможно по-скоро към нормалния живот, каза тя.

По думите й над 13 хиляди души, които работят в общинския сектор в Белград, са получили възможност да се имунизират. Преди тях тази възможност получиха възпитателките, служителите в социалните домове, шофьорите от градския транспорт и таксиметровите шофьори. Ваксинирани са и над 1600 касиерки, тоест всички приоритетни професионални групи. Възможност да го сторят в следващия период ще имат доставчиците на храна и работещите в будките, каза градският секретар.

Наташа Станисавлевич добави, че са ваксинирани общо 38,2 процента от цялото население на Белград, което означава, че 536 хиляди жители са получили първа доза.

Организирано е и ваксинирането на лицата с проблеми в развитието, както и на родителите им, а също и на бездомните хора.

Източник: Дарикнюз

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *